Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex barn från Vansbro kommun föddes under samma dygn

/
  • Per-Erik Eriksson och Eugenia Shutova med dottern Katrin Sofi som var en av sex barn från kommunen som blev födda den 5 mars på BB i Mora,FOTO:LEIF OLSSON

Annons

Ett, två, tre, fyra, fem och sex.
Frågan är om det inte slogs ett rejält rekord på förlossningsavdelningen vid Mora lasarett i förra veckan då sex barn från Vansbro kommun såg dagens ljus för första gången under ett och samma dygn.

- Det måste vara ett rekord och jag har inte varit med om något liknande, säger barnmorskan Christina Haltiner vid mödravårdscentralen på Bäckaskog i Vansbro.
Det var förra onsdagen som alla sex barnen föddes på Mora lasarett. Även där reagerade personalen på BB-avdelningen över att så många kom fråm grannkommunen.
- De ringde hit och undrade vad som hade hänt när plötsligt alla på avdelningen kom härifrån, säger Christina Haltiner.
Något svar på den saken hade hon förstås inte.

Aldrig hänt

Hon har jobbat som barnmorska sedan början av 1990-talet i Vansbro och under den tiden har det aldrig hänt att så många barn fötts under ett och samma dygn. Hon är även rätt säker på att det inte inträffat någon gång tidigare i historien.
- Det är ju faktiskt lite märkligt att tio procent av alla planerade födslar här i kommunen sker under samma dag, menar Christina Haltiner.
De senaste åren har antalet födda i kommunen legat på mellan 75-80 barn. Även i år är det mycket som talar för att runt 75 barn kommer att födas.

Helt otroligt

En av de sex som såg dagens ljus vid babyboomen i förra veckan var Per-Erik Eriksson och Eugenia Shutovas dotter Katrin Sofi.
- Vi var totalt sju mammor som låg på avdelningen och fem av oss kom härifrån kommunen, berättar Eugenia Shutova.
På måndagen kom de hem med sin dotter till Noret i Järna.
- Det är ju faktiskt helt otroligt att vi var så många och att vi fick barn samma dag, säger Per-Erik Eriksson och Eugenia Shutova.

Mer läsning

Annons