Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Smakfullt projekt har dragit igång”

/
  • Projkektledaren, Marita Vassland, och Inger Grimlund som inspirerade till njutningsfyllda måltidssituationer på Teatern i går.FOTO:LEIF OLSSON
  • Viola och Birgit Hansson har varit starkt bidragande till den vackra utställningen på Söderåsen.FOTO:LEIF OLSSON

Annons

Projekt Matlust.
Inom Vansbro kommuns vård-och omsorg har man nyligen dragit igång ett projekt där måltiden ska lyftas fram i ljuset.
Projektet som egentligen startade i våras drog igång på allvar i mitten av oktober då projektledaren Marita Vassland blev anställd.

- Anledningen till att det inte kom igång i våras var att projektledaren slutade, berättar Marita Vassland.
I korthet kan man säga att projektet syftar till att skapa måltidssituationer som bidar till god aptit, social samvaro och trivsel, samt skapa fungerande rutiner mellan verksamheterna så att de äldre får en näringsrik och anpassad kost.
- Vi kommer att genomföra en mängd utbildningar för anställda inom vård-och omsorgen under projekttiden fram till och med 31 maj nästa år, säger Marita Vassland.

Ökad kompetens

Med att öka kompetensen hos både personal och de boende, om till exempel måltidssituationens betydelse, är man övertygade om att det i slutändan betyder att man kan minska på mediciner och öka välbefinnandet hos alla.
Hela projektet finansieras av stimulanspengar från Socialstyrelsen.
Även de boende på Sö-deråsens äldreboende är engagerade i projektet. I foajén har man nu byggt upp en utställning och det planeras flera aktiviteter med matlagning på olika avdelningar.

”Kick off”

I går var det lite av en ”kick off” på Teatern i Medborgarhuset. Där berättade bland andra Rigmor Hedlund om ett liknande projekt som genomförts i Ludvika och matskribent, Inger Grimlund, från Stockholm bjöd på en mycket inspirerande föreläsning på temat ” Mat på sängen - Låt måltiden blomma.
- Det finns ett klart samband mellan hur och när vi äter, och hur vi mår, konstaterar Marita Vassland.

Mer läsning

Annons