Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sotarmästaren kritisk till kommunens agerande

Annons

Det osar katt.
Sotarmästaren, Peter Ujvary, står för det arbete han gjort i Vansbro kommun.
Att det två-åriga kontraktet att sköta brandskyddskontrollerna revs upp efter ett år tycker han saknar grund helt och hållet.
Han kan ändå förstå att många kommunbor reagerat starkt över de fakturor de fått hem i sina brevlådor.

- Avgiften för brandskyddskontroll är på 772 kronor och det har fastställts av kommunen, säger Peter Ujvary.
Varför några fått en saftigare räkning för kontrollerna han utfört, kan han heller inte förstå. Men han misstänker att det på något sätt grundar sig på att kommunikationen varit i stort sett obefintlig i kommunkontorets korridorer.
- När jag utfört min besiktning har jag lämnat in alla uppgifter till kommunen som skulle sköta faktureringen, säger han.
Han berättar att när han skrev avtalet med kommunen var det svårt att få fram uppgifter om hur många fastigheter som kommunen enligt lag är skyldiga att utföra brandskyddskontroll vid. Det uppskattades då att det fanns 3 500 objekt, men efter ett halvår visade sig vara runt 4 400.

Ville utöka

- Då begärde jag att få utöka min halvtid för att klara av jobbet och det var då det började att hända saker, säger Peter Ujvary.
Kommunen var enligt sotarmästaren inte beredda att utöka tjänsten och då kände han att han heller inte kunde stå som ansvarig.
Efter det började även beskyllningar om att han inte utfört några jobb på ett korrekt sätt komma. Det tycker han är mycket märkligt, men samtidigt är han inte förvånad. Att fastighetsägare kan uppfatta att hans besiktningar bara tagit en kvart att utföra, är han övertygad om att kan grunda sig på att man inte tänker på allt med restid och annat. Han tycker också att kommunen borde ha gått ut och informerat om brandskyddskontrollerna.
- Jag sa ifrån mig ansvaret då jag inte gavs en chans att leva upp till vad lagen kräver och det har sedan kommunen i efterhand tolkat som att jag sade upp avtalet.

Ifrågasätter

Han ifrågasätter starkt hur ansvariga på kommunen nu tänkt sig klara av de lagstadgade brandskyddskontrollerna.
- Att kommunen inte håller sig till lagen kan jag inte ta något ansvar för, säger Peter Ujvary.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons