Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spillning har hittats nära Stall Sturkheden

/

Annons

Hos ägarna till Stall Sturkheden i Äppelbo - familjen Björkvall - finns det en påtaglig oro för en björn. Spillning har hittats längs en väg några hundra meter väster om gården, där man brukar motionera travhästarna.

Det var Stall Sturkhedens hund, åttaårige chabradoren Kenny, som markerade oroligt och började ”sno runt” när hunden under en promenad med husse passerade björnspillningen. Kenny drog i kopplet och ville hem igen.

Centralt i Äppelbo

På Björkvalls gård finns sju hästar, sex kallblod och ett varmblod. Kallblodet Moe-Tor är känd för en större travpublik efter starter inom V75. Kommande veckoslut startar Moe-Tor på Gävletravet.
Sturkheden ligger centralt i Äppelbo mitt emot Born på andra sidan älven. Men gården är trots allt ensligt belägen. Den gränsar inte till någon tiomilaskog, men tydligen har en björn funnit ro i grannskapet och håller på att äta upp sig inför vintern.

Värdefulla hästar

- Det känns lite otäckt för vi har ju några värdefulla hästar på gården, men tävlingshästarna har vi inne på stall under nätterna, säger Stefan Björkvall.
- Man kanske får ta jägarexamen för att kunna freda sina djur, tillägger Stefan.
Än återstår några björnar i den kvot som tilldelats jägarna i Dalarnas län. Travhästägarna på Sturkheden i Äppelbo kan därför hoppas att någon fäller den närgångna nallen.
CURT NILSSON


Mer läsning

Annons