Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi behöver bli fler människor här i kommunen”

Annons

Den här veckan började Maud Granberg sitt nya arbete som integrationssamordnare i Vansbro kommun.
Någon mjukstart på den nya arbetsplatsen har det inte blivit.
Ett skäl till det är förstås att det var runt 20 år sedan man hade en flyktingmottagning i kommunen.

- Nu riktar vi in oss på att bygga upp en bra mottagning, säger Maud Granberg.
Som DD tidigare berättat har Migrationsverket och Vansbro kommun skrivit ett avtal om mottagning av omkring 30 flyktingar per år under en treårsperiod. När de första flyktingarna kommer till kommunen, vet ingen i dagsläget. Det kan bli i morgon och det kan dröja en lång tid.
- Alla som är aktuella har permanent uppehållstillstånd och kan besluta själva vart de vill bosätta sig, förklarar Maud Granberg.

Bra förutsättningar

Hon menar ändå att förutsättningarna ser bra ut när det gäller både jobb och bostad och inte minst finns det ett skrikande behov av människor som vill flytta till Vansbro kommun. Att flyktingmottagningen nu är knuten till Lärcentrum är ingen slump. Där kan man inom väggarna erbjuda till exempel kvalificerad svenskundervisning och hjälp med yrkesvägledning.
- Att den är knuten hit och inte till socialtjänsten kan väl förklaras med att man lärt sig av misstaget, tillägger Eva-Lotta Arenander, chef vid Lärcentrum i Vansbro.
Hon menar att det gav helt fel signaler om vad ett flyktingmottagande handlar om.
- Det här är något positivt och Vansbro behöver fler invånare för att vi ska kunna behålla till exempel skolor och annan service, säger Maud Granberg.

Många bra exempel

För att få en bra mottagning menar hon att det är viktigt att så många som möjligt är engagerade på ett och annat sätt. Det handlar om allt från enskilda kommunbor till förening-och näringslivet i kommunen.
Runt om i länet finns många bra exempel på hur en bra verksamhet kan byggas upp. Det kommer man även dra nytta av i Vansbro när man nu ska bygga upp en bra flyktingmottagning.
LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons