Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi fick lära oss allt från grunden"

Annons

Ett guldfynd i hushållets tjänst.
Inez Högberg från Nås var en av eleverna som gick på Snöå lanthushållsskola 1935.
Hennes unika receptbok kan nu bli ovärderlig när man planerar för en kokbok från lanthushållsskolan.

– Egentligen visste jag inte var den fanns när jag läste om att man skulle ha en träff för alla Snöåkullor, men jag stack bara in handen i bokhyllan och där satt den, säger Inez Högberg.
Som DD tidigare berättat finns det planer på att bygga upp ett museum om den unika lanthushållsskolan i Snöån (1909-1989). I Ja-Järnas lokaler på Myrbacka har man haft flera träffar med gamla elever för att dokumentera upplevelser. Ett av delmålen är att samla in gamla recept i förhoppningen att man ska kunna ge ut en kokbok.
Det blev också en succé när 92-åriga Inez Högberg dök upp i Järna med sin gamla receptbok.
Någon slump att hon för 73 år sedan valde att gå på lanthushållsskolan, var det inte. Hennes syster hade gått där innan, så hon visste vad det var för skola och hon kände att hon behövde kunskaperna.
På Snöå lanthushållsskola gick bara flickor. De fick lära sig vävning, matlagning, odla grönsaker och andra hushållssysslor som var bra att ta med sig ut i livet. Det fanns till och med en ladugård med kor på den tiden, men Inez tyckte bäst om att väva.
- Jag trivdes jättebra på skolan, vi fick lära oss mycket som jag har nytta av än i dag, berättar Inez Högberg glatt.
Trots att hon och familjen varit bosatta runt om i landet har hon bevarat sin receptbok. Hon har även dokumenterat och beskrivit sin tid på skolan. Där har hon skrivit ned många roliga och intressanta episoder. Redan i mitten av 1930-talet kunde hon bland annat konstatera att Snöåkullorna var rätt eftertraktade och hamnade ofta hos herrskapen i bygden. Eller också haffade järnapojkarna några.
– Receptboken har jag sagt att de får och jag hoppas att de har användning för den, säger Inez Högberg.

SARA OHLSSON, Praktikant
 

Mer läsning

Annons