Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

..men här lär de sig av bara farten

Annons

Sverker Ernlund och Ylva Källander och de andra barnen i simskolan leker och lär sig dyka och simma av bara farten. Skolans kursplan slår fast att alla barn som går ut femman ska kunna simma. Men än är det långt dit.
- De vattenprov som genomförts visar att 30 procent av barnen i grundskolan inte kan simma, säger Lena Björk, barn- och ungdomskonsulent vid Svenska Simförbundet.

Andrea Larsson och Frida Midér som är utbildade simledare ropar upp barnen, tio av tolv är här i dag, tredje dagen på simskolan i Maserhallen i Borlänge. Sedan börjar leken. Det gäller det att ta sig snabbt, snabbt från ena sidan av bassängen till den andra utan att bli tagen av vattenmannen. Nästa lek är delfinhopp. Barnen dyker ner i vattnet och kommer upp igen inuti rockringar. Dyka och simma lär de sig av bara farten. Det är ljusår från trista övningar i torrsim.

Doppa huvudet

- Det är viktigt att barnen får vattenvana. Säger vi att de ska doppa huvudet i vattnet tänker de kanske att det låter jobbigt. Men när de leker tänker de inte på att de gör precis så. Efter bara några gånger i simskolan brukar barn som inte vågat klara att doppa huvudet, berättar Andrea Larsson.
Det är viktigt att barnen får lära sig vara i vattnet utan att bli rädda, betonar flera föräldrar som följer barnen från andra sidan av en glasvägg.
- Då får de inte panik även om de skulle komma under ytan i sjön senare, säger Marie Gunnarsson, mamma till Rasmus, 6.
- Titta jag kan redan simma, säger Sverker Ernlund och simmar snabbt iväg under vattnet.
Simskolan kostar 500 kronor för tio gånger. Det är okey, tycker föräldrarna som betonar att barnen lär sig simma väldigt snabbt här.

Är det inte risk att en del föräldrar tvingas avstå för att det är för dyrt?
- Minst en av ledarna som håller i en kurs ska vara utbildad. Dessutom måste vi betala lokalhyra. Vi har också rabatt för familjer som har flera barn i simskolan, säger Per Dicander, chefstränare i Borlänge simsällskap.
Han hoppas emellertid att utesimskolor kan bli ett komplement till kurserna i simhallen.
- Flera orter i länet har redan det, bland andra Mockfjärd och Bäsna. Målsättningen är att det ska bli utesimskolor även i Borlänge, till exempel i Masenbadet och Tunaåstrand. Då blir simskolorna tillgängliga för fler och det blir lättare för klubbarna som inte blir beroende av tider i simhallen och det blir billigare eftersom vi slipper lokalhyran.
Enda nackdelen med simskolor utomhus är att de kan börja först senare på säsongen när det blivit tillräckligt varmt i vattnet, säger han.

Simma efter femman

Numera slår skolans kursplan fast att elever som går ut femman ska kunna simma. - Det är bra med tydliga mål men det är för sent med femman. Vi vill att målet sänks till trean, säger Lena Björk.
Det positiva är att det finns en gemensam nordisk definition på vad som krävs för att vara simkunnig, betonar hon.
- Tidigare bedömde skolor olika. Det innebar att alla barn inte fick lära sig simma ordentligt samtidigt som statistiken inte blev tillförlitlig.
Per Dicander berättar att simsällskapet i Borlänge för en dialog med simhallarna och skolan för att öka simkunnigheten.
- Vi har till exempel särskild simträning för invandrartjejer en dag i veckan innan bassängen öppnar.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons