Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men partierna är helt splittrade

Annons

Steg ett till ett storlän är klubbat i Dalarna. Nu ska en ansökan skickas till regeringen. Ett beslut som splittrade partierna totalt och gick på tvärs mot de vanliga höger-vänsterblocken i landstiget.

- Vi har fått Dalarna med på spelplanen, fem av sju vill ha oss med, sade Sören Bertilsson, s, och pekade på att Dalarna, Gävleborg, Örebro och Uppsala är eniga om att bilda regionkommun Svealand och att man är positiv även i Västmanland.

Både ja och nej

S, fp och kd sade ja. Ken Swedenborg röstade ja till en ansökan men vill ha en folkomröstning när det blir ett beslut i själva regionfrågan. Dalarnas sjukvårdsparti sade klart nej. M, c och v röstade både ja och nej.
- Det blir proffspolitiker med politiska sekreterare som fattar besluten. Och det blir den nära sjukvården som Mora BB och akuten i Ludvika och Avesta man skär i. Så har det blivit i Skåne, sade Göran Engström, c, den starkaste kritikern.
Han liknade beslutsprocessen vid "en chockstrategi med liten tid till förberedelser" och fick eloger av flera moderater och Dalarnas sjukvårdsparti.
- Ju högre upp i de politiska finrummen desto mer positiv är man till storregioner, tyckte Berndt Ekström, m.
När hans partikamrat Melker Andersson undrade vilket intresse dalfolk har av sörmlänningar replikerade Bo Brännström, fp:
- Vi måste väl träffas först och ge det hela lite tid, jag var inte intresserad av min fru heller innan vi hade träffats, sade han och drog ned mötets längsta skratt.

Fler politiska verktyg

Jan Wiklund, m och Mikael Rosén, m, var positiva till att skicka en ansökan. Och Alf Johansson, s, som höll med Jan Wiklund, m, fick i sin tur medhåll av Bo Brännström, fp.
- Mitt starkaste motiv är att fler statliga uppgifter flyttar ut i regionerna. Vi får fler politiska verktyg, sade Johansson.
Han betonade också att av 540 som skrivit remissvar var 95 procent positiva.
Bengt Andersson, m, var "mycket positiv" och höll med Alf Johansson, s.
- Vi hade 40 statliga organisationer i länet när regionfrågan började diskuteras. Nu kommer länsstyrelsen i varje region att ge entydiga svar, till exempel till oss i Ludvika när vi har infrastrukturfrågor.
Elisabeth Lindén-Brandt, c, var positiv och betonade att landstinget blir kvar liksom alla kommuner.
Birgitta Sacrédéus, kd, Ann-Catrin Lofvars, mp, och Thomas Ylvén, v, gick också på ja-linjen.

64 för och 16 mot

Omröstningen slutade 64 för och 16 mot samt två som avstod och en ledamot som tvingats lämna mötet på grund av branden i Grängesberg.
Nästa steg blir att Dalarna, Gävelborg, Uppsala och Örebro drar upp riktlinjerna.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Annons