Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke har varit blodgivare i 43 år. Nu siktar han på att bli bäst i Dalarna.

Annons

En bloddrypande historia?
Nej, inte alls.
Men Åke Strandberg siktar nu på ett ”svenskt mästerskap”.
- Jag har inte många medaljer, men ett SM i blodgivning skulle sitta fint, säger han och skrattar.

En pappa läser en saga för ett barn på blodgivarcentralen på Mora lasarett. Det kommer folk hela tiden och stämningen är gemytlig - trots den där nålen som ska in i armen.
Vid disken sitter Lena Hanser som är områdesansvarig på blodgivarcentralen.
Och plötsligt står han där - Åke Strandberg, 63, från Östanvik, norr om Furudal i Rättvik. Han har ett brett leende och en stor mustasch och påminner om forna tiders kraftkarlar.

Blodgivarkändis

Trots att Åke är en blodgivarkändis måste han varje gång fylla i ett formulär och visa legitimation. Och det har han nu gjort i 43 år.
- Det är 190:e gången som jag lämnar blod och jag siktar på att komma med i 200-klubben. Hittills har det blivit 85,5 liter blod. Det sägs att jag är näst bäst i Dalarna på att lämna blod. Och nu siktar jag på att bli länsbäst. Fanns det ett SM för blodgivare skulle jag försöka fixa det, säger Åke och ler med hela ansiktet.

Ideellt arbete

Åke berättar att han har aldrig varit sjuk. Han växte upp i Moranoret och intresserade sig för idrott. Han har jobbat som byggnadsarbetare och fiskar en hel del. Tidigare cyklade han 700 mil per år, men det har han slutat med.
- Jag ger blod för att rädda livet på andra människor och för att jag tycker om ideell verksamhet över huvud taget. Till Mora lasarett blir det tolv mil och det kostar mig 360 kronor. Så du förstår att det är inget man blir rik på. Jag tänker också donera mina organ efter min död.
Bredvid Åke ligger Ingrid Nilsson från Sollerön. Britsarna påminner om tandläkarstolar.
- Att ge bort lite av sitt blod tycker jag är viktigt. Det kan komma en dag då man själv behöver blod, säger hon.

Siktar på första plats

Lena Hanser tar bort nålen från Åkes arm. Han ser lite sömnig ut. Han ler och säger att stolen är så skön att han nästan somnade. Efteråt blir det kaffe och en macka. Blodgivarna får också antingen en gåva eller 30 kronor.
- Ja, nu får jag försöka hålla mig frisk så jag kan ta hem blodgivarmästerskapet. Det skulle vara kul och veta vem som är etta i Dalarna, säger Åke.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons