Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktive pensionären Per Sloth vill skapa nytt bostadsområde i Kråkberg

Annons

Marken från Kråkberg till vägen mot Våmhus kan bli ett helt nytt bostadsområde i Mora. Det handlar om hundratals tomter för året runt-boende.
- Jag har 70 hektar och det blir ungefär 400 tomter, säger Per Sloth.

Bekanta lockade danskarna Per och Mona Sloth till Mora. Här har de köpt Stickåsgården i Kråkberg. Medan Mona gärna målar och vill rusta upp den gamla ateljén, är Per engagerad i vad man från kommunen kallar ett helt nytt bostadsområde i Mora. Han har förvärvat dels gården, dels 70 hektar mark norr om byn - innanför strandremsan med fritidshus.
- Det blir ungefär 400 tomter.

Säljer tomterna

Per Sloth tänker sälja tomterna, inte bebygga dem själv. Kanske kan han komma att ta in någon byggfirma. Han vill dessutom samarbeta med de andra markägarna i området: en privatperson till samt kommunen.
Johan Hagland från konsultfirman Sweco arbetar med att ta fram ett planprogram för alla tre fastigheterna.
- Det är ett väldigt stort område och det är en hel del problem som ska lösas, säger han.

Planen klar i sommar

Han tittar på hur man kan bereda plats för bostäder där. Samtidigt måste man lösa den segdragna frågan om vatten- och avloppsförsörjning. Kapaciteten räcker inte utan det krävs en utökning. Det finns också fornlämningar i området att ta hänsyn till. Vägar är en annan fråga och man vill helst göra en infart från riksväg 70 för att inte öka trafiken genom gamla Kråkbergs by.
Planprogrammet beräknas vara klart för samråd i sommar. Sedan väntar bygglov och andra tillståndsprocesser.

När kan folk börja bygga och bo i norra Kråkberg?
- 2009, kanske, säger Per Sloth, som tänker börja sälja tomter så snart han är säker på vad han kan lova i infrastruktur och service.
- Det är viktigt att säkra en hög kvalitet på området. Vi ska bo här sedan, så vi är tvungna att göra på ett bra sätt, säger Per Sloth och ler.
- Jag gör det inte för att tjäna snabba pengar i första hand, utan jag har jobbat hederligt sedan jag var tio år och trots att jag är pensionär i dag är det svårt att låta bli, förklarar han.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons