Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalingarna kan räkna med en kraftig höjning nästa år

/
  • Mycket dyrare. Älvdalingarna får räkna med kraftig höjd renhållningstaxa nästa år. Majoriteten av ledamöterna i kommunstyrelsen föreslog en höjning med 16 procent från och med årsskiftet. Taxan fastställs av kommunfullmäktige.FOTO: BENGT OLDHAMMER/ARKIV

Annons

Det kommer att bli avsevärt mycket dyrare för älvdalingarna att slänga sina sopor nästa år.
Visserligen har renhållningstaxan ännu inte fastställts av kommunfullmäktige, men det mesta pekar mot en höjning på totalt 16 procent.
- Jo, det är mycket, medger P-O Brandt, teknisk chef hos Älvdalens kommun.

När kommunstyrelsens ledamöter sammanträde i tisdags stod bland annat två taxeärenden på föredragningslistan; va-taxan och renhållningstaxan.
För invånarna i Älvdalen, inte minst villaägarna som ser de höjda utgifterna direkt på räkningen som kommer i brevlådan, blir det kännbara höjningar.

Räknade fel

Särskilt kostnaderna för renhållning kommer att öka kraftigt, om förslaget från kommunstyrelsen röstas igenom av fullmäktige.
Totalt föreslås höjningen bli 16 procent. Sex procent av den totala höjningen består av indexuppräkning.
- Vilket är ett nollsummespel. Det ger oss inga extra pengar.
Resten, tio procent, behövs för att täcka det underskott som har uppstått i verksamheten.
Anledningen att ett sådant stort underskott har uppstått återfinns ett par år tillbaka i tiden, närmare bestämt till år 2006.
- Då gjordes renhållningstaxan fullständigt om. Tyvärr räknades det fel, men med den höjning som nu har föreslagits ska vi komma rätt.
Åtminstone under nästa år, 2009. P-O Brandt påpekar att ”renhållningsvärlden” är väldigt föränderlig i form av nya eller höjda skatter, exempelvis förbränningsskatt, som kan tillkomma. Även kostnaderna att för att tappa upp vatten eller spola efter sitt besök på toaletten blir dyrare i Älvdalen nästa år.
Tekniske chefen tycker att höjningen av va-taxan med sju procent, varav 4,4 procent består av indexuppräkning, håller sig inom rimliga gränser.
En stor anledning att det behövs ytterligare pengar är att tekniska nämnden vill skapa en buffert för framtida investeringar. Det handlar dels om att fräscha upp de gamla va-verken från 1970-talet. Det är anläggningar som inte har åtgärdats nämnvärt sedan dess. Därtill behöver ledningsnätets gamla ledningar renoveras.
- Idag har vi en förnyelsetakt för våra ledningar på 300 år, säger P-O Brandt.
Det är en tidsrymd som är alldeles för lång eftersom ledningar enligt beräkningar inte håller så länge. Målsättningen är istället att komma ned till en förnyelsetakt på hundra år. När frågorna dryftades i kommunstyrelsen röstade majoriteten av ledamöterna igenom förslagen enligt ovan.
Oppositionen ville däremot nöja sig med att höja taxorna i enlighet med index.
ERIC SALOMONSSON

Mer läsning

Annons