Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna och Lena hoppas nå halv miljon kronor i kampen mot cancer

Anna Frisk har i två års tid sålt armband där intäkterna går raka vägen till Barncancerfonden. Nu får hon hjälp med Specsavers i Mora för att nå insamlingens slutmål: en halv miljon kronor.

Annons

Nu på torsdag är det skymningsshopping i Mora. Som namnet antyder är det en afton där butikerna har öppet längre än vanligt.

Specsavers på Fridhemsplan kommer då ta tillfället i akt och passa på att göra två goda gärningar. Bland annat tar de emot begagnade glasögon som sedan skickas till Tanzania i februari.

– Vi har kört det i några år. Det växer och blir mer och mer glasögon för varje gång, säger Lena Kral, delägare och optiker.

Lena Kral och Anna Frisk berättade om det lokala initiativet som Specsavers genomför. Till höger om dem ser du platsen där du kan skänka dina gamla glasögon.

Hon efterfrågar framför allt enkelslipade glasögon men de tar emot alla sorter. Likaså solglasögon. Fram till 13 november kan du lämna in dina avlagda glasögon i butikernas insamlingsbox till förmån för behövande i Tanzania.

– Men vi ville också göra något mer lokalt. Därför kommer Specsavers att för varje insamlat glasögonpar skänka tio kronor till Simons insamling till Barncancerfonden, fortsätter Lena Kral.

Vi har tidigare uppmärksammat Simon Frisks kamp mot barncancer - mera konkret leukemi.

Han drabbades i maj 2014 och behandlingen kommer vara klar den 16 november i år.

– Då har det gått två och ett halvt år sedan de först upptäckte hans leukemi, berättar Anna Frisk, hans mamma.

– Sedan måste det gå fem år innan han blir helt friskförklarad. Första året är det fem återbesök. Andra året är det fyra. Det blir färre besök för varje år som går. Efter fem år blir han friskförklarad och de tar ut venporten han har i armen, förklarar Anna Frisk.

Lena och Anna visar upp sina respektive band.

Då blir det inga mera cellgifter, inget mer illamående och inga ständigt pipande apparater. I dag besöker Simon lasarettet i Falun en gång i månaden och lasarettet i Mora varannan vecka.

– Målet nu är att nå upp till 500 000 kronor, berättar Anna Frisk, då hon några månader efter beskedet för två år sedan bestämde sig för att kämpa dels för Simon, dels för alla andra barn som drabbats av cancer.

Därför har hon sålt armband du kan se lite varstans i Mora med det enkla, men konkreta, budskapet: "Kill cancer". Pengarna går därpå oavkortat till Barncancerfonden. I dag har hon samlat in 408 833 kronor.

Kommer ni lyckas nå 500 000?

– Man vet aldrig! Jag trodde aldrig jag skulle sälja över 100 armband när jag började. Nu har vi sålt tusentals, svarar Anna Frisk.

Här bakom på Specsavers kommer man under torsdagen finna Anna mellan 18-20.00.

Under skymningsshoppingen den kommande torsdagen kommer Anna att sitta på Specsavers och dels göra band, dels sälja band. Från klockan sex till klockan åtta.

Allt för att nå upp till den symboliska summan på en halv miljon kronor. Hon brinner för Barncancerfonden då hon sett det goda arbete som de utför.

– De gör så mycket för barnen. Verkligen. De tar inte bara hand om Simon utan hela familjen, säger Anna Frisk.

Likaså riktar Anna ett tack till alla på hemmaplan som engagerat, bidragit och hjälpt i dessa svåra tider. Likaså har Simon fått träffa spelare från Mora IK som Lukas Bengtsson, Jonas Westerling, Johan Alsén och Emil Bejmo.

– Han är med på varje match i Mora och spelar själv hockey fastän han går på morfin och har så ont i benen. Men han vill stå på benen och spela matcher. Det blir en första match nu på lördag i Leksand, säger Anna.

Troligtvis har de inte fått in 500 000 kronor innan dess. Men kanske kan det bli en julklapp till familjen.

Läs också: I februari anordnade Anna en ljusmanifestation

Mer läsning

Annons