Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsenbo vill att politiker och tjänstemän skriver under på att tala sanning

/
  • Sune Rytter och Åsens byråd är besvikna över att de inte får som de vill med byns gamla skola.-- Jag tycker att det är väldigt tråkigt när det kunde ha blivit något bestående av en fin byggnad istället för att riva, säger Rytter -- som nu kräver att kom

Annons

Åsens byråd ville bygga om gamla skolan. Men medlemmarna ger upp - de känner sig motarbetade av kommunen.
Nu vill ordförande Sune Rytter att Älvdalens politiker och tjänstemän ska tvingas anta en hederskodex och straffas om de far med osanning.

Byrådet ville bland annat göra lägenheter i den nedlagda skolan och föreslog ett EU-projekt. Kommunens insats skulle bli 1,8 miljoner - billigare än egen renovering, enligt rådet. Men kommunen kunde inte bidra med mer än skolhuset och marken.

”Diskutera med väderkvarnar”

- Det faller på sin egen orimlighet eftersom det bokförda värdet bara är 53563 kronor, nästan ingenting i ett EU-projekt, säger Sune Rytter.
Han är ordförande för Åsens byråd, som nu tar tillbaka förslaget. Han anser att det varit felaktiga svar och dålig respons från kommunen.
- Det är ungefär som att försöka diskutera med väderkvarnar. Knäpptyst. Det är symptomatiskt för den här kommunen. Nu har vi helt enkelt tröttnat, säger han.
Till exempel har byrådet inte vetat hur långt ärendet kommit. Sune Rytter påstår till och med att kommunens representanter har uppgett falska uppgifter om deras förslag.
- Vi har räknat väldigt noga och de kommer med lösa påståenden. Vi får inga vettiga argument mot oss.

Säger att kommunen ljuger

Upplevelserna av hanteringen av Åsens gamla skola har fått honom att lämna in ett medborgarförslag om att införa en heders- och uppförandekodex i Älvdalen. En huvudprincip i hans utkast är att kommunen ska vara ”fri från korruption och trixande”. Sune Rytter vill att varje politiker och tjänstemän lovar att hålla sig till sanning och fakta i sina yrken eller ämbeten, och att den som inte gör det ska straffas med sanktioner.
- De beter sig inte utan kör med lögner när det passar. Det är ett nonchalant och arrogant bemötande. Nu får de ta sig i kragen därnere, säger han.
På måndag kväll ska Sune Rytter troligen tala om för kommunfullmäktige vad han tycker.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se


Tycker du att det ska finnas en hederskodex i kommunen?


Mer läsning

Annons