Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besökare lovade spara över 1 000 ton koldioxid

Annons

Många avgav klimatlöften hos Naturskyddsföreningen i Dalarna under vasaloppsveckan. Håller alla vad de lovat minskar de tillsammans sina utsläpp av koldioxid med 1 031,5 ton.
- Det kändes väldigt lyckat, tycker Lillian Lundin Stöt på föreningen.

Det var tredje året som Svenska naturskyddsföreningen, SNF, klimatkampanjade under vasaloppsveckan.
- Först var det för att öppna ögonen på folk om vad som kan hända. Nu vill folk veta vad de kan göra själva, säger länskonsulent Lillan Lundin Stöt.
Varje svensk släpper i genomsnitt ut nio till tio ton koldioxid per år medan en hållbar nivå ligger på ett till två ton. Enligt SNF kan vi klara högst två
graders höjning av jordens medeltemperatur.

2 219 klimatlöften

I år kunde besökarna i montern lova att dra sitt strå till stacken. SNF Dalarna fick in 2 219 klimatlöften. Absolut mest miljönytta gör det om de 350 som sagt att de ska skippa Thailandsresan håller sina löften. Då minskas koldioxidutsläppen, som bidrar till växthuseffekten, med 700 ton.
Ännu fler, 412 personer, lovade att duscha kortare tid. Men det sparar bara 28 ton koldioxid.
- Allt har betydelse. Fast man ska väl inte sila mygg och svälja kameler, säger Lillian Lundin Stöt.
Besökarna lovade också att sänka hastigheten från 110 till 90 kilometer i timmen, välja Bra Miljöval-märkt el, byta till lågenergilampor, välja tåg istället för bensinbil på en långresa, tvätta i lägre temperatur samt byta tio kilo kött mot baljväxter.
Totalt sparas koldioxidutsläpp motsvarande 8 252 bensindrivna bilresor tur och retur Mora-Stockholm. Om löftena hålls.

Kan ni kolla det?
- Nej men vi får hoppas på folks goda vilja. Det här är inget vetenskapligt men löftena ger ett hum om att folk är beredda att göra en del för att rädda vintern, säger Lillian Lundin Stöt.
Hon med flera ställde också upp i Stafettvasan med laget ”Rädda Vasaloppet!” samt turades om att klä ut sig i isbjörnsdräkt med mottot ”Rädda mig - bli klimatsmart!”.
SNF värvade även 96 nya medlemmar från hela Sverige.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons