Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildoktorn förespråkar planering - både i livet och bilkörningen

/
  • Det var mest medelålders män i publiken. De bidrog själva med tips, bland annat att ugnsavfettning funkar bra för smutsig aluminium och att man alltid ska testa att göra rent med såpa först.

Annons

Den som väntat sig att få veta vilken bil som är bäst för miljön blev besviken. När Bosse ”Bildoktorn” Andersson föreläste i Mora i går pratade han mer om sunt förnuft.
- Planera ditt liv så slipper du åka massa onödiga mil med bilen! säger han.

Själv skriver han upp sina ärenden på en lapp och uträttar dem på en gång. Han förespråkar också eco-driving - alltså att planera sin körning och lätta på gasen i god tid. Men egentligen är alla bilar miljöbovar, konstaterar han.

Startade på 1700-talet

- Varför vi har miljö-problem över huvud taget är ju på grund av vårt konsumtionssamhälle som startade på 1700-talet när man började producera saker på fabrik. Vi kan inte konsumera oss ur miljöproblemet! slår Bosse Andersson fast.
Ska man ändå köpa ny bil, bör man analysera sin egen situation. Kör man mycket i stadstrafik kan en elhybridbil vara miljöbäst - ligger man mest på landsvägen kanske en liten, lätt dieselbil är bättre.

Bildoktorns viktigaste budskap?
- Det finns inga enkla sanningar. Allting hänger ihop.
Men publiken fick ändå några konkreta tips från Bosse Andersson:

  • Ha bilen på tomgång vid korta stopp tills motorn är varm istället för att stänga av och starta en kall motor flera gånger.
  • Använd motorvärmare: 1,5 timme vid minus 15 grader eller mer, högst en timme vid nollstrecket och en trekvart vid fem plusgrader.
  • Motorbromsa utför istället för att koppla ur växeln - bilar nyare än årsmodell 88 stänger av bränsleinsprutningen vid motorbromsning men inte i friläge.
  • Behåll bilen länge så ”kör du in” utsläppen vid produktionen (men bara bilar nyare än årsmodell 88 - äldre har inte katalysator).
  • Köp aldrig utspädd spolarvätska. Det är onödigt att lastbilarna transporterar vatten.
  • Köper du etanolbil, köp en med turbo annars jobbar motorn alltid som om det är bensin i tanken.
  • Balansera däcken så de rullar rakt och höj lufttrycket med 0,2 bar mot rekommenderat.

Det kom 30-40 personer för att lyssna på föreläsningen i går. Hockeyn drog, konstaterade Svenska naturskyddsföreningen i Orsa och Mora som arrangerade i samarbete med Hanson motor.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons