Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopar talade om fred och kärlek på kyrkokonferensen i Mora

Annons

Fred i Mellanöstern och i världen var temat på årets kyrkokonferens i Mora.
- Utbildning är källan till att bygga fred, sade Munib Younan, biskop i lutherska kyrkan i Jerusalem.

125 personer deltog i konferensen. Främst medlemmar i det egna kontraktet, som sträcker sig från Mora till Särna/Idre och Transtrand, men en del hade åkt långt. Som Munib Younan.
Han talade om fred och samexistens mellan religioner.

Korsets Kristus

- Den Kristus jag tror på är inte svärdets Kristus utan korsets Kristus. Vi måste slå oss ihop och inte tillåta extremister att utnyttja den heliga Bibeln, sade han och tillade att terrorism ska bekämpas med utbildning, inte våld.
Han avslutade sitt tal med en vädjan till församlingen:
- Bröder och systrar, lämna inte den palestinska kyrkan ensam utan var våra partners. Ni kan vara kritiska partners, men var våra partners.

Gemensam etik

Ärkebiskop Anders Wejryd talade om Svenska kyrkans roll i politiken.
Han tycker att det är rätt att stat och religion är skilda åt.
- Alla teokratier är mycket riskabla för mänskligheten. Politik ska bedrivas utifrån en gemensam etisk grund som vi nog kommer rätt långt med att reducera till ”Allt vad ni vill att människor ska göra mot er ska ni också göra mot dem”, eller ”Älska Gud och din nästa”.
Enligt Wejryd bör kyrkan bidra med att ge perspektiv, historiskt och internationellt, på olika frågor.
- Vi har olika inlägg men ingen har rätt att säga att min tolkning är bara det som gäller.

Mer som förenar

Han berättade också lite om Svenska kyrkans konkreta arbete i Mellanöstern, via bland annat Lutherska världsförbundets utbildningar och stöd till Svenska teologiska institutet.
Dessutom har kyrkan mark i Mellanöstern som man vill bygga bostäder på, så att palestinier i familjebildande ålder ska slippa emigrera på grund av bostadsbristen.
- Det viktiga tror jag är uthållighet, personliga kontakter och insikt om att det som skiljer är avsevärt mindre än det som förenar, sade Anders Wejryd.

Mer läsning

Annons