Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vädjar i ett brev att regeringen ska ta sitt ansvar

/

Annons

Fäbodbrukarna känner sig förföljda av ”djurrätts-fundamentalister ” och vädjar nu i ett brev till
regeringen att ta sitt ansvar innan fäbodkulturen kraschar helt.

Fäbodbrukarna har nu nått en gräns som gjort dem desperata.
Sjukskrivningar, sömnlösa nätter, och medicinering av psykofarmaka har blivit några av brukarnas vardag efter besök av djurskyddsmyndigheter och den ständiga rädslan för rovdjur.
Efter ett möte på Siljansfors skogsmuseum i sommar skrev förbundsordförande för familjejordbrukarnas riksförbund, Guy Allan Svensson ett brev till regeringen om det allvarliga läget.

Orättvist behandlade

Svensson menar att många av fäbodarnas djur har angripits av rovdjur, skrämts iväg och orsakat både lidande och ekonomiska förluster.
Svensson säger vidare att Naturvårdsverkets åtlar ställer till det ytterligare när den utlagda maten lockar till sig rovdjur och turister.

Livet som insats

Fäbodbrukarna känner sig också orättvist behandlade av olika tillsynsmyndigheter som menar att djuren inte haft ”tillräcklig tillsyn” om de blivit bitna eller dödade av varg och björn.

Hoppas

Fäbodbrukarna hoppas nu att regeringen ska förstå deras svåra vardag och skriver bland annat:
”Vi vädjar till regeringen att inse situationens allvar för dessa som har mångårig erfarenhet av fäbodverksamhet, när de ser sin boskap bli angripna av rovdjur, och den rädsla de känner, när de med livet som insats tvingas ge sig in i täta snår för att söka efter förskrämda kor eller getter. Skall de finna ett förskrämt tamdjur eller möts de av en rytande björn, som försvarar sitt byte?”
MATS LINDSTRÖM
0250-59 43 42 /
070-608 18 00
mats.lindstrom@daladem.se

Mer läsning

Annons