Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratidagen summerades på tisdagens möte

/
  • Tisdagens möte på Moraparken summerade Demokratidagen 2008. Nu har Mora kommun en handlingsplan och kan gå vidare i miljöarbetet.FOTO: MATS LINDSTRÖM

Annons

Ungdomar, politiker och tjänstemän hade sitt första möte efter Demokratidagen 2008 på Moraparken på tisdagen. Årets tema var miljön. En handlingsplan finns som Mora ska jobba vidare på.

Mora nådde inte ända fram i den prestigefyllda tävlingen, Årets ungdomskommun 2008. Av sju kommuner togs Mora ut tillsammans med Kungälv och Umeå. Och det var Umeå som drog det längsta strået och vann.
Men det hindrar inte Mora att jobba vidare och sätta upp nya mål. Demokratidagen för unga människors inflytande i kommunen har årligen pågått sedan 2001.
I år diskuterade ett hundratal elever i åldrarna 9 till 19 år: ”Hur ska Mora möta miljöutmaningarna?”.
Mora ungdomsråd, MUR, ledde och ansvarade för diskussionerna. I varje grupp fanns också tjänstemän och politiker i kommunen som aktivt tar till sig och deltar i samtalen.
Och på tisdagen hade representanter första hearingen efter höstens Demokratidag. Samtalen handlade om hur ungdomar, politiker och tjänstemän ska jobba vidare med de förslag som diskuterades under Demokratidagen.
Handlingplanen är lång och här följer några av förslagen:
l En dag utan bilen.
l Insamling för miljön.
l Polarisen.
l Trafiken.
l Nedskräpningen.
l Djuren.

Två som hade kommit till tisdagsmötet på Moraparken, totalt rörde det sig om ett 30-tal personer, var Dominika Gustafsson och Petra Hårdén.

Efterlyser debatt

Båda har ett starkt engagemang för miljön och är medlemmar i MUR. Tjejerna studerar på samhällsvetenskapliga programmet på S:t Mikaelsskolan med inriktning på ekonomi.
Några av de ämnen som diskuterades var miljö och media. Dominika, Petra och deras kompisar tycker att media borde skriva och debattera mer om hur naturen och luften påverkas av olika utsläpp.
- Hur ska vi förbättra miljön på bästa sätt? Det handlar om allas ansvar och hur vi producerar, säger Dominika.
- Mer och bättre kollektivtrafik samt ekologisk mat är några saker som på sikt får miljön att må lite bättre, säger Petra.
MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons