Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- efter medborgarförslag om att politiker och tjänstemän ska lova att inte ljuga

/
  • Sune Rytter, Åsen, Älvdalen, har i ett medborgarförslag föreslagit att Älvdalens kommun inför en heders- och uppförandekod för politiker och tjänstemän.FOTO: JENNIE-LIE KJÖRNSBERG/ARKIV

Annons

- Varje politiker och tjänsteman ska underteckna ett dokument med hederskodex.
Det har Sune Rytter, bosatt i Åsen, Älvdalen, föreslagit i ett medborgarförslag som han lämnat till Älvdalens kommun.
Frågan ska slutligt avgöras i kommunfullmäktige, men av beslutet i kommunstyrelsen att döma blir det inte så. Däremot kan det bli ett gemensamt manifest à la Orsa - fast inte med alla politikers namnteckningar.

I medborgarförslaget förslår Sune Rytter att en heders- och uppförandekod ska införas. Han menar bland annat att det i samband med nedläggningen av Åsens skola förekommit ”lögnaktiga” uppgifter och ”andra märkligheter”.

Avvisades bestämt

Denna antydan till anklagelser avvisades bestämt av Älvdalens kommunstyrelsepolitiker, som i sitt beslut gick helt på kommunchefen Bengt Welins förslag.
Medborgarförslaget ratades inte helt, tvärtom.
Istället anses grannkommunen Orsa vara lite grann av förebild i sammanhanget. Där enades samtliga politiska partier häromåret om en gemensam politisk deklaration, skriver Bengt Welin, i en handling som Älvdalens ks-politiker hade i sina handlingar.

Manifest

Enligt Orsa-deklarationen ska politikerna dra åt samma håll och eventuella skiljaktigheter klaras ut med ömsesidig respekt.
Så långt, att de olika politiska partierna ska enas kring ett gemensamt manifest, var de allra flesta ks-ledamöterna i Älvdalen eniga om.
Alla politiker var inte beredda att gå så långt. Lisbeth Mörk-Amnelius, kommunlistan, opponerade sig mot tankegångarna och bestämde till slut att inte delta i beslutet.
ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se

Mer läsning

Annons