Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever fick testa street-art

/
  • Freja Matsdotter, elev på Mora gymnasium, testar street-art.
  • Lena Sundberg och Hanna Cedervall, bildlärare på Morkarlby respektive Mora gymnasium, uppskattade lektioner i solsken.
  • Lukas Persson läser bild som individuellt val och fick prova på graffitikonsten.

Det var ett ständigt klirrande från sprayburkar intill Rosa huset i Mora när elever från gymnasiet och Morkarlbyhöjden fick ge sig i kast med graffitikonst.

Annons

Bildlektioner på de två respektive skolorna brukar ske inomhus. I samband med den pågående utställningen på Mora kulturhus, med konst som har rötterna i Dalarnas graffitikultur, har man dock valt att tillbringa tid i solen för att ge eleverna en chans att med en sprayburk i handen snabbt sätta sin prägel på en träskiva.

Dessa bildlektioner, eller workshops, skedde tillsammans med Aje Thåli – verksam konstnär och bildpedagog med 20 års erfarenhet i ryggen när det kommer till graffiti.

– Det har varit en jättebra vecka. Det är inspirerande att tillbringa tid med elever som varit så engagerade, säger Aje Thåli.

De angrep uppdraget med bravur?

– Det kan man lätt säga. Vissa var svåra att få härifrån när det var dags att sluta.

Dessa lektioner som riktade sig mot estetelever i Mora gymnasium och elever i årskurs sju på Morkarlbyskolan skedde i samarbete med Mora kommun, Landstinget Dalarna och Graffiti Dalarna.

– Det är kul att de satsar på graffitikultur och gatukonst. De har varit positiva och backat oss, säger Aje Thåli.

Samtidigt associerar många graffiti med något negativt, där ordet för tankarna till vandalism. Aje Thåli menar dock att graffiti de senaste åren blivit allt mer accepterat som konstform.

Lena Sundberg, bildlärare för sjuorna på Morkarlbyskolan, ångrar inte att hon engagerade sina elever i graffiti:

– Det har gått jättebra och varit väldigt inspirerande. Eleverna har varit överlyckliga och vill fortsätta, säger hon, och Hanna Cedervall – från Mora gymnasium – håller med:

– Det är kul att visa eleverna street-art. Konst är inte bara tavlor på gallerier eller museer.

Freja Matsdotter, estetelev på Mora gymnasium, fann viss glädje i graffitikonsten:

– Jag brukar alltid annars vara så detaljerad. Nu får man arbeta mera fritt. Jag gillar att det går så snabbt. Det är ovanligt för mig.

Elevernas verk kommer senare att ställas ut i oktober.

Mer läsning

Annons