Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever spelade interaktiv teater om nedläggningen av Strandens skola

Annons

Många elever på Strandens skola har blivit besvikna över att skolan ska läggas ner ett år tidigare än sagt.
I går ordnade de en demokratiteater för att uttrycka sin besvikelse och få en debatt med politiker och tjänstemän.
Initiativet uppskattades av både ungdomar och vuxna.

På bara två timmar hade högstadieeleverna, med lite hjälp från Dalateatern satt ihop en pjäs. ”Lisa” trivs bra på Strandens skola och får godkänt i matte. Så tvingas hon flytta till Noretskolan. Där har hon svårt att hitta kompisar och börjar röka för att tillhöra något gäng. Betygen dalar. När hon får veta att hon inte kommer in på sitt gymnasieval, hoppar hon från Badstubacksbron.
När pjäsen var slut, tog man om den. Nu skulle publiken föreslå hur man kunde förhindra det tragiska slutet. Flera engagerade sig och några gick upp på scen och agerade. Kunde Lisa ha sagt ifrån mer, skulle rektorn ha bjudit mer motstånd och skulle föräldrarna ha frågat efter konsekvensbeskrivningar?
Efteråt blev det debatt. Massor av elever, en handfull politiker, några tjänstemän och någon enstaka förälder var på plats.
- Nu räcker inte pengarna till allt vi vill. Vi måste välja bort saker även om vi lovade att skolan skulle vara kvar, sa Moras kommunalråd Peter Helander, c.
- Det är synd att vi ger sådana löften som vi inte kan hålla, sade skolchef Stefan Linde.
Han fick förklara vad som låg bakom nedläggningsbeslutet.
- Alla ni som går i sjuan får plats i Noret. Det blir klasser på 22-25 barn där. Ekonomiskt kan vi spara ungefär 1,9 miljoner nästa år och 3 miljoner året därpå. Vi kan spara åtta lärartjänster utan att kvaliteten i Noret blir sämre.
Eleverna hade många åsikter. Till exempel ville de flesta gå på Morkarlbyhöjden istället för i Noret. Och kan kommunen inte lägga pengar på skolan istället för på rondeller?
Efter debatten var flera nöjda med upplägget.
- Jag tyckte att det kändes som om politikerna lyssnade i slutet, säger 15-åriga Emelie Morell som spelade Lisa.
- Jag hade hoppats att det blev lite längre diskussion men jag hoppas att de i alla fall blev berörda och tänker till lite. Det känns inte helt rätt att bara skeppa iväg eleverna.
Thomas Näslund, s, är vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Trots att han ännu inte sett några konsekvensbeskrivningar, tycker han ändå att han hade tillräckligt med underlag för nedläggningsbeslutet.
- Jag bygger det på en tillit till vår förvaltning som säger att det ska bli bra. Jag tycker inte om politiker som fingrar på själva verksamheten.
Samtidigt säger han:
- Kommer det upp bättre alternativ så självklart köper jag det.
Thomas Näslund tror att det krävs mer dialog.
- Jag ska bjuda in mig själv mer, sa han.
Även Ingvar Niilimaa, morapartiet, ansåg att det krävs mer dialog men också en långsiktig planering.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons