Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elkraften kan driva 2 300 villor

/
  • Nu snurrar det på Säliträdberget i Mora där det finns åtta vindkraftverk. Platsen ligger
  • Byggchef Jan Olof Dahlin och projektledare Johan Höök startar Moras första vindkraftpark vid Säliträdberget.
  • Snurrans diameter i bakgrunden är 90 meter och höjden 80 meter. Johan Höök och Jan Olof Dahlin poserar inför starten.

Annons

I går startade Moras första vindpark på Säliträdberget ”bakom” Tomteland. De åtta vindkraftverken producerar förnyelsebar el motsvarande 2 300 villor.
Det är en av de större anläggningarna i Sverige.

Nedanför själva Säliträdberget har det byggts en liten kraftstation med kraftledning ovan mark för transport av strömmen mot bebodda trakter. Ledningarna till vindsnurrorna ligger nergrävda längs de bastanta vägarna. När man närmar sig Säliträdbergets topp på nästan 600 meters höjd över havet är utsikten över skogarna och hyggena storslagen.
Själva bergets övre delar var tills nyligen en otillgänglig plats med lågvuxna skrangliga gamla granar och vridna tallar. De samsades med små myrmarker och ett gammal brandtorn. I övrigt var det öde. I dag är bilden helt annorlunda. Stora vägar drar kors och tvärs till de olika vindsnurrorna. Det liknar lite av ett månlandskap, och det är ingen tvekan om att ingreppen i miljön är ganska stora.
- Säliträdbergets vindkraftanläggning tillhör med sina åtta vindkraftverk en av de större anläggningarna i såväl Dalarna som riket i stort, säger byggprojektchef Jan Olof Dahlin,o2 Vindkompaniet AB.

Potential >

Dalarna är mycket intressant som vindkraftsregion och Vindkompaniet kommer inom kort att inleda ytterligare arbete med vindkraftsanläggningar i området.
- Mora kommun ser positivt på utvecklingen av vindkraftparker inom riksintresseområdena för vindkraft, säger Olle Bylander, kommunekolog i Mora och som följt arbetet på Säliträdberget.
Byggchef Jan Olof Dahlin och projektledare Johan Höök guidade DD i området under fredagen. De har varit med om att bygga 34 vindkraftverk i Dalarna. Totalt finns ett 60-tal i länet. Hur ser det ut om tio år undrar man?
- Då är det nog 200 stycken, gissar Dahlin.
Bygdepeng utgår till solleröbygden motsvarande 150 000-200 000 kronor om året. Däremot ville inte den ekonomiska förening som fanns köpa en snurra, trots att de hade chansen.
Vindsnurrorna testkörs nu under vintern och i maj blir det högtidlig invigning. De beräknas hålla sisådär 20-30 år, sedan måste de bytas på grund av materialslitning i utsatt vindläge.
- Då har det också kommit ny och bättre teknik, menar Dahlin.

Bösjövarden nästa

Ytterligare vindkraftparker planeras som sagt var i Mora kommun, närmast vid Bösjövarden. Uppförande under 2010.
- Får vi bara tillstånden går det snabbt att bygga.
Idag har Sverige en vindkraftproduktion på cirka 1,8 TWh och tillhör de små vindkraftsproducenterna i Europa. Regeringens målsättning är dock att öka andelen till 10 TWh till 2015.
BENGT OLDHAMMER
023-476 47 / 070-631 28 47
bengt.oldhammer@daladem.se

Fotnot: >1 TWh = 1000 GWh. 1 GWh motsvarar ungefär energiförbrukningen för 50 normalstora villor under ett år.

Mer läsning

Annons