Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket är rädd för att stress och sjukskrivningar kan öka

Annons

Varslet kom inte som någon överraskning.
Men det kan skada äldre- och handikappomsorgen.
Det menar Ellenor Smids, ordförande för kommunal i Orsa, och Linda Gres, enhetschef på Lillåhem.
- Dessutom får medlemmarna aldrig rota sig, säger Ellenor Smids.

Orsa har just nu en tung uppförsbacke att tampas med.
Först kom beskedet från SCB:s statistiker att 47 personer har flyttat. Och för några dagar sedan meddelade kommunen att 18 tjänster på kollektivsidan och 5 inom tjänstemannasektorn har varslats om uppsägningar.
På ett möte den 26 augusti inleds nya förhandlingar.

”Jag trivs bra”

Solen tittar fram över Orsa. Men mörka moln lägger sig över ljuset. Nissa-Karin Andersson, som är runt 80 år, kommer gående med sin rullator.
Hon sätter sig på en bänk vid Lillåhem, som är ett av Orsas största särskilda boende i centrum.
- Jag trivs bra här. Men ska dom ta bort personal blir det snart inga kvar. Hur tänker dom?
I matsalen är det lunch. En man kommer i en rull-stol och hejar.
Sylvia Hammartorn jobbar som vårdbiträde på Lillåhem. Hon och kollegorna är lite villrådiga när undertecknad frågar vad de tycker om varslet.
- Vi vet inte hur det ska bli. Vad dom ska dra ner på eller göra om. Men Blåklinten blir trygghetsboende, tror ja, säger Sylvia.

Många kan drabbas

Linda Gres är enhetschef på Lillåhem. Hon får inte uttala sig till media utan hänvisar till sin chef, Anna-Karin Olsson. Men efter ett tag säger hon:
- Nedskärningar är inte bra och kan skada verksamheten. Men dras man med långvariga budgetunderskott måste nåt göras. Vi gör det bästa för budgeten, säger hon.
Ellenor Smids är desto oroligare. Om 23 personer på en liten ort som Orsa mister jobbet är det allvarligt, både för verksamheterna och för de som drabbas, menar hon.
- Arbetsmarknaden är ju svag och det kan bli problem att hitta nya jobb. Om belastningen ökar blir det stressigare, vilket drabbar alla. Då ökar också sjukskrivningarna, säger hon.

Jobbar med mjukvara

En annan sak som oroar Ellenor är vårdtyngdsmätningarna.
- Patientens vårdbehov mäts, tror jag, på en skala 1-10. Den som ligger på tio är mycket vårdkrävande. Men för oss som jobbar stämmer inte alltid detta. Frågan är hur detta påverkas av varslet, säger Ellenor Smids.
Hon fortsätter:
- Varför ska alltid pengar ställas mot människor? Vi jobbar ju med mjukvara. Och så dessa ständiga förändringar. Man hinner knappt pusta ut förrän det kommer nåt nytt. Jag önskar att vi vann en massa pengar. Då kanske vi skulle få lugn och ro.
Vid vägen bredvid Lillåhem står ett par stenhuggare och bygger en konstpaus. Sex stycken ska det bli där varje plats ska prydas av ett konstverk. En av dem säger:
- Nog är det märkligt att man kan bygga sånt här när man inte har råd med vården. Och en annan sak. Det verkar som om dom inte har råd med några konstverk heller.
Socialchef, Anna-Karin Olsson medger att kostanderna har överstigit budgeten under flera år. En annan sak är vikarierna.
- Vi varslar nu fem vikarier som efter 721 dagar har rätt till tillsvidareanställning. Problemet är att vi har inte råd att anställa dom. Sedan är det tio till som vi heller inte har råd att ha kvar , säger Olsson.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons