Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick ingen personlig assistans och överklagade. Mora kommun får nu bakläxa av länsrätten

/

Annons

56-åringen från Mora väger 136 kilo efter en arbetsolycka och behöver hjälp med det mesta.
Men Mora kommun ville inte ge honom full personlig assistans.
Nu har länsrätten gett mannen rätt och socialnämnden måste ompröva beslutet.

Efter en trädfällning 2005 blev mannen förlamad från midjan och nedåt. Han har en nedsatt bålbalans och ett krossat skulderblad. Och efter ett och ett halvt år upptäcktes att ett ben i höger axel var av.
Mannen har fruktansvärda smärtor i höger axel och nu har även den vänstra börjat värka på grund av överbelastning.
Mannens kraftiga övervikt gör att han behöver hjälp med att förflytta sig, medicineringen, hygien, hjälp att klä på sig och utföra sina fritidsintressen.

Behöver mer hjälp

Mannen väntar på att mag-opereras för att förminska magsäcken. Då väntetiden för närvarande är upp till 15 månader behöver han personlig assistans.
Från den 1 november 2007 har mannen servicehjälp 14 timmar i veckan. Men enligt mannen räcker inte detta. Han behöver mer hjälp på grund av sin stora vikt. Detta styrks också av ett läkarintyg från den 5 december 2007 av överläkare Mats Pauls på medicinkliniken vid Mora lasarett.

Ny prövning

Efter att mannen opererats i högra axeln och varit på rehabilitering i början av sommaren 2007 tycker socialnämnden att han klarar sig bra, vilka också hans assistenter tycker. Vid ett hembesök bedömer socialnämnden att mannen endast är i behov av servicetjänster. Men mannen menar att hans situation är värre i dag än då han hade personlig assistans 29,5 timmar i veckan.
Länsrätten har nu bedömt att mannens omfattande hjälpbehov uppfyller kraven för personlig assistans. Målet har nu gått tillbaka till socialnämnden för en ny prövning.MATS LINDSTRÖM
0250-59 43 42 / 070-608 18 00
mats.lindstrom@daladem.se

Mer läsning

Annons