Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhögskoleelever har skapat plagg med inspiration från Zorns kläder

Annons

På söndag är det vernissage i textilkammaren på utställningen ”Gamla sömmar - nya plagg”. Elever från Mora folkhögskola har vävt och sytt med inspiration från Zornsamlingarna.
- Saker var alltid så välgjorda förr, klädesplagg var mästerverk, konstverk, säger Sara Kånåhols.

Hon har sytt ett liv med inspiration från moradräkten men med blomsterbroderier och andra färger. Hon har också vävt en sjal som passar till.
I jämförelse med de kreationer som elever från Beckmans designhögskola har skapat efter en titt i Zorns garderober, känns moraelevernas plagg mer användbara. Eleverna själva tycker att det tråkiga med att ställa ut är att de inte får bära sina kläder på hela sommaren.
Lena Haglund har sytt ett par mamelucker - delvis av en gammal gardin - och en överdel i tunn hampa med en hög, stråveckad krage.
- När vi kom till Zornmuseet fick vi bland annat titta i en låda med underkläder och jag föll pladask, säger hon om sin inspirationskälla.
- Jag gillar det strikta, gamla, nästan överarbetade.
Även Anette Frestadius tycker om äldre kläder som oftast var mer skräddade och av högre kvalitet än dagens slit och släng-varianter. Nu ställer hon ut en vit korsett som hon sytt i ett tyg hon fått av sin mor.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons