Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsklimatet i Orsa fortfarande bra

Annons

Företagsklimatet i Orsa har blivit sämre, men hör ändå alltjämt till det bästa i Dalarna.
- Det är en liten nedgång med omkring två tiondelar. Företagsklimatet är fortfarande bra, men nedgången kan ändå ses som en liten varningsklocka, sa Carl Ström, Svenskt Näringslivs regionchef i Dalarna, när han på måndagseftermiddagen redogjorde för resultatet av den årliga enkäten.

Han redogjorde för resultatet av den årliga enkäten i Strandvillan i Orsa. På plats fanns representanter för Orsa kommun och bygdens företagare.
Sammanlagt var det 112 företagare som svarade på en mängd frågor under perioden september-december förra året. Den större delen av de tillfrågade företagarna är nöjda med företagsklimatet i kommunen. Detta även om betyget försämrats något jämfört med 2006. Så var även fallet i Leksand, Avesta och Borlänge

Riksranking i maj

Enkäten, som har gjorts i landets alla kommuner sedan 1999, har varit en angenäm läsning för Orsas kommunledning. Kurvan har alltsedan det första året gått åt rätt håll _ uppåt.
Förra året bröts däremot den positiva utvecklingen en aning. Efter att det tidigare snuddats vid fyra på den sexgradiga skalan, vek kurvan nedåt med ett par tiondelar i det sammanfattande omdömet.
-- Just det omdömet har stor betydelse i den riksranking som brukar presenteras i maj, sa Carl Ström.

Politiker positivare

Till stora delar tycks bygdens företagare och kommunens politiker, som också svarat på enkäten, tämligen eniga i sin syn på hur klimatet i kommunen är. De sistnämnda är ofta något positivare än företagarna.
-- Generellt är det så att politikerna är positivare beträffande attityderna till företagsklimatet.
Annat som enkäten tagit fasta på är kommunens service till företag, tele- och it-nät, medias syn på företagande, samverkan med skola, konkurrens från kommunen...
-- Beträffande konkurrensen från kommunen noteras en liten, liten nedgång. Frågan om en osund konkurrens är en "hygienfaktor". Kan kommunen avstå att driva verksamheter själva tycker jag att de ska göra det.

Ska utvärdera

Bland de tiotalet deltagare vid redovisningen av företagsklimatet fanns Orsas kommunalråd Marie Olsson.
-- Nu ska vi utvärdera det här. Visst finns det en del vi kan jobba på, kommenterade hon.
Ola Granholm, näringslivschef Orsa, fick ta emot ett exemplar av Svenskt Näringslivs sammanställning. Han fastslog:
-- Jag tycker att det känns som att vi har den position vi förtjänar. Ska vi ta oss uppåt måste vi jobba ihop till det, sa han.


ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se

Mer läsning

Annons