Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förra årets lussekatt Gösta saknad i Mora – nu blir han bok

Med sitt sociala sätt och spontana besök i butikerna på gågatan i Mora blev katten Gösta känd i trakten. Och efter att han blev korad till lussekatt förra året fick ännu fler upp ögonen för den unika katten, som tragiskt nog bara blev två år gammal.
Nu ska Göstas äventyr bli en bok.

Annons

Nu drar tävlingen Årets Lussekatt igång igen. Förra årets vinnare Gösta blev mycket populär efter vinsten. Hans sida på Facebook har nästan 1200 följare, och många i Mora vet vem han är.

Men katten Göstas kändisskap fick ett tragiskt slut när han i augusti blev påkörd och dog.

– Det blev väldigt tomt, säger Owe Hållmarker, husse till Gösta. Jag har alltid haft katt men ingen har varit som Gösta.

Katten Gösta tillsammans med matte Christina och husse Owe. Bilden är tagen efter att Gösta korats till Årets Lussekatt 2015.

Efter Göstas död har många hört av sig till Owe och Christina Hållmarker. Gösta hade för vana att röra sig både i butikerna inne i centrum och kring Morkarlby skola.

– Skolbarnen har kommit och beklagat sorgen, han var ju där inne på skolgården mycket på rasterna. Och går vi ner och handlar är det alltid någon som kommer fram och pratar om honom, berättar Owe Hållmarker.

Läs mer: Äventyrlige Gösta är årets Lussekatt

Gösta brukade besöka både butiker och skolor i Mora.

Men Gösta lever vidare i Facebook-gruppen, som regelbundet uppdateras med bilder på honom och historier från hans liv. Och nu kommer han även leva vidare i bokform. Owe Hållmarker håller nämligen på och sammanställer en bok om den speciella katten, som han hoppas kunna ge ut innan jul.

– Jag kände att jag ville göra en bok ändå eftersom jag tog så mycket kort på honom. Boken handlar om vilka äventyr han varit ute på.

– Och naturligtvis handlar ett kapitel om när han blev lussekatt!

Här kan du nominera din katt till Årets Lussekatt 2016 – sista anmälningsdag är 17 november.

Se tv-inslaget från när Gösta blev årets lussekatt förra året:

Läs mer: PREMIUM: Från Zlatan till Gösta – Här är de 11 senaste vinnarna av Årets Lussekatt

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning