Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Dahlman har gjort sin sista match som speaker efter 28 år

Annons

- Mora tar ledningen med 1-0. Målskytt Anders Nilsson, han assisterades av Martin Jansson. Tiden 6:34...
Ungefär så lät det när Moras elitseriekämpar tog ledningen i första perioden hemma i ödesmatchen mot Luleå i hockeyns elitserie i torsdags.
Vem är då mannen bakom den sakliga speakerrösten? Jo, en riktig trotjänare vid namn Håkan Dahlman, som nu har bestämt sig för att överlämna mikrofonen till andra krafter.

Han kan sin sak vid det här laget. Konstigt vore annars. Mora IK:s A-lags-matcher har han ”speakat” i 15 år, långt innan dåvarande Smidjegrav byggdes om till FM Mattsson Arena.
- Jag har arbetat mig upp underifrån och började hjälpa till 1980.
Mer än kvarts sekel således, närmare bestämt 28 år.

Fyra timmar

Hans engagemang i föreningen började på de naturligaste av sätt, när hans son började spela hockey i sex-årsåldern.
Under årens lopp har han hjälpt till med mycket, där nere vid matchsekretariatet. Sedan säsongen 1993-1994 har han varit en välbekant röst vid Mora IK:s A-lagsmatcher. Ersättningen är ringa: kaffe, smörgås och så förstås fri entré för ungefär fyra timmars jobb.

Vara neutral

- Jag kommer till arenan en och en halv timme före match, hämtar papper med laguppställningar, hälsar på domarna, gör i ordningen programmet, kollar strykningar och andra ändringar i laguppställningarna. Efter matchen tackar vi även domarna, så det tar sin tid.
I sekretariatet, bakom ena långsidans plexiglas, är han inte den enda som sitter under en elitseriematch i hockey.
Utvisningsbåsen sköts av två personer, lika många räknar skott, and-ra håller reda på plus/minus-statistik. Allt finns att tillgå på Hockeyligans respektive Hockeyförbundets hemsidor under brinnande match eftersom allt är datoriserat.
Skillnad det jämfört med i början av hans speakerkarriär när matchprotokollet skrevs för hand på papper och bara skotten räknades.
Speakerjobbet innebär att Håkan Dahlman inte ska ta ställning. Han har ingalunda uppdraget att agera hejaklacksledare för MIK.
- Nej, jag måste vara neutral och hålla ett neutralt röstläge, framhåller han, och tillägger att han inte har möjlighet att se på en hockeymatch, på samma sätt som publiken.

Sista matchen

I egenskap av speaker måste han hela tiden följa spelet, se domarens tecken för utvisningar, icing och offside för att nämna något.
Nu har han däremot tänkt att den tiden ska vara förbi.
- Matchen i torsdags var min sista. Det är beslut som har växt fram den senaste tiden. Jag hade hoppats att jag skulle få sluta med en seger (motståndarna Luleå vann med 2-1), säger han, och berättar att funktionärssysslan tar allt mer tid.
Enligt uträkningar lägger funktionärerna ned över 2 000 timmar ner varje säsong.
Från och med nästa säsong kanske han därmed kan se på hockeymatcher som en vanlig Svensson...
Såvida han inte utsätts för operation övertalning inför säsongen 2008-2009.

JVM en extra krydda

Något han inte haft några större möjligheter att göra fram till och med i torsdags. Varken vid A-lags-matcherna eller de som juniorlaget spelat. Detta eftersom hans röst även ljudit i högtalarsystemet när de yngre spelarna kämpat på isen.
Utöver detta har han haft att göra vid cuper som arrangerats, liksom när det spelats Junior EM- och Junior VM-matcher i Mora.
JVM-mötet mellan USA och Kanada tycker han var lite speciell. Matchen, då han även talade engelska, visades i tv på andra sidan Atlanten.
Någon speciell MIK-match nämner han däremot inte, men däremot en annan händelse med Mora IK i huvudrollen.
- Natten när vi var vid arenan och tog emot de moraspelare som spelat upp föreningen elitserien. Det var speciellt.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons