Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insamlingslokalen i Mora behövde inte läggas ned: "Jag blev så lycklig"

I mars skrev vi om Birgitta A Ek. Hon valde då att avsluta sin verksamhet och därmed tog hon inte längre emot kläder och husgeråd såsom hon gjort i 24 år.
– Vi får inte ihop pengar till hyran, förklarade hon då.
Men i dag är insamlingslokalen fortfarande öppen. Situationen löste sig – även om det var på håret i och med att kontraktet var uppsagt.

Annons

Tanken var att den sista maj i år skulle vara ett slutdatum för Human Bridge i Mora – i folkmun mera känt som Läkarmissionen.

Sedan 1992 har Birgitta A Ek tagit emot kläder, husgeråd och andra artiklar som man till en början skickade till Rumänien och Albanien.

– Jag brinner för det här. Visst har det varit mycket jobb också. Men det har varit ett roligt jobb. Det är något som driver mig. Ungarna hemma undrar om jag verkligen är klok, berättade Birgitta för sju månader sedan.

Birgitta A Ek tillsammans med Kosar Bosan som hjälper till i lokalen och lär sig samtidigt svenska.

Varje måndag 13-19.00 har man öppet.

I våras sade hon upp kontraktet. Därpå blev det ett smärre ramaskri efter publiceringen i DT om att hon skulle stänga och i dag har man löst den ekonomiska situationen.

Jag blev så lycklig att jag inte vet vad jag ska säga. Innan var det sömnlöst och nervöst.

– Då var jag upp på Diös eftersom jag hade sagt upp kontraktet. Men det var okej. Det vara bara en spekulant som tittat på lokalen men inte varit intresserad. Därför fick vi tillbaka kontraktet, säger Birgitta A Ek.

– Jag blev så lycklig att jag inte vet vad jag ska säga. Innan var det sömnlöst och nervöst, berättar Birgitta, som blivit ett med verksamheten och inte kunde tänka sig en framtid utan att stå i lokalen varje måndag och ta emot mer förnödenheter som man skickar österut.

Birgitta med sin stadiga vapendragare Gunnel Sjöström och Kosar Bosan.

Det var minst sagt en välfylld lokal.

När DT var på återbesök var rummet praktiskt taget smockfullt av förnödenheter.

– Det här kommer nog kräva två lastbilar, reflekterar Birgitta.

Nu blickar man dock mot julen. Man fortsätter den stående traditionen med att fixa julklappar som skeppas iväg till skolor i östländer. I fjol fick de ihop 450 paket.

– Vi har listor med delar varje paket ska innehålla. Eller så kan man lämna en slant så köper vi delarna, förklarar Birgitta.

Verksamheten är, minst sagt, tillbaka på rätt köl igen.

– Det är suveränt. Det är det. Mycket av det här hade annars bara gått i soporna. Inte allt kanske, men mycket, avslutar Birgitta.

Läs också: Därför bytte insamlingslokalen namn

Läs också: Varje månad skickar Birgitta sex ton kläder

Läs också: Efter 24 år i biståndsarbetets tjänst slutar Birgitta: "Inget roligt beslut"

Mer läsning

Annons