Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är bekymrad över utvecklingen med A -och B-lag"

Annons

Teis Christiansen, 40, är fullt frisk.
Ändå fick inte han teckna en sjukförsäkring på Dalarnas försäkringsbolag.
- Det är diskriminerande, säger han.

För ett par år sedan jobbade Teis som rektor på Digerbergsskolan i Orsa. Han trivdes mycket bra med jobbet. Men så hände det som tusentals människor drabbas av: Teis gick in i väggen.
Han blev sjukskriven och fick också problem med ett knä. Det var då det.
Idag mår Teis mycket bra och trivs med livet. Han driver eget företag som går bra och har flera mycket meriterande projekt på gång.
- Då när det hände rasade livet. Men utan familj, vänner och Orsa kommun, som ställde upp fantastiskt bra, hade det inte gått. Jag är evigt tacksam för det.

Teis har sedan flera år sina försäkringar hos Dalarnas. Han har inget att klaga på förrän nu när han skulle teckna en sjukförsäkring.
- Där blev det tydligen stopp och jag förstår inte varför. Dom har varit in i min sjukhusjournal och bedömt mig som en "risk". Och det får dom väl göra. Det är inte det jag är lessen över. Det är att dom har stängt mig ute, placerat mig i ett B-lag för nåt som hände för flera år sen. Jag måste säga: jag är bekymrad över Dalarnas som skiljer på folk.

Dalarnas försäkringsbolag och länsförsäkringar kan inte uttala sig om enskilda kunders lämnade uppgifter och hälsotillstånd. Den riskbedömning som görs sker utifrån lämnade uppgifter i kundens hälsodeklaration.
Dessutom kompletteras hälsodeklarationen med uppgifter från de sjukvårdsinrättningar kunden uppger och lämnar sitt medgivande till. Riskbedömningen sker enligt vårt regelverk.
-Vi beklagar att Teis Christiansen är besviken över beslutet. Det Teis kan göra är att begära en omprövning om nya omständigheter har framkommit eller om missförstånd uppkommit. Begäran skickas till handläggaren i ärendet. Eller väcka talan mot länsförsäkringar Liv i allmän domstol inom sex månader, säger Theresa Granqvist, pressansvarig på Dalarnas försäkringsbolag.

MATS LINDSTRÖM
0250-59 43 42 / 070-608 18 00
mats.lindstrom@daladem.seWebbfråga Har försäkringsbolagen blivit för hårda?

Mer läsning

Annons