Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jätteskoj, oj, oj, oj, jag får en tår i ögat”

/

Annons

Leo Einarsson i Särna får på måndag mottaga Älvdalens kommuns naturvårdspris på 10 000 kronor. Det överlämnas på fullmäktigemötet i just Särna.
- Jätteskoj, oj,oj,o,j, jag får en tår i ögat säger Leo till DD.

Leo Einarsson behöver knappast någon presentation för folk i bygden. Numera är det en kraftigt vitskäggig äldre man i sina bästa år, före detta gruvarbetare som bland annat gjorde sista skiftet innan Falu gruva lades ner. Han bor på Nysätersvallen intill Vedungsfjällen 320 dagar om året.
- Du borde komma hit, det är så vackert med snön nu, säger Leo.
En gång i veckan är han ner till Särna, annars är det Vedungen som är hans hem. DD har skrivit om honom flera gånger, bland annat berättade han oroad för undertecknad för länge sedan hur hyggena gick allt högre mot fjällen vid inte minst Vedungen.
Det var inte första gången han slog larm.
- Dom skulle köra med fyrhjulingar i Fjätälven, ett av Sveriges mest skyddsvärda områden. En liter olja kan förorena en miljoner liter vatten. Där blev det stopp som en följd av mina protester, berättar Leo stolt.
Fjällskogsbråket under 1980-talet resulterade också i att han efter otaliga uppvaktningar, skrivelser och debattartiklar lyckades få domänverket att avstå försäljning av 380 fjällskog mellan Öjvassla och Nysätern, upp mot 700 meters höjd över havet. Området sparades.
- En av mina främsta gärningar under alla år, säger han själv.

I fädrens spår

I början av 1970-talet gjorde Leo Einarsson filmen ” I fädrens spår”. Stigen som skildrades i filmen är 5,2 mil lång och går från Särna till Vedungen. Stigen är markerad och används delvis än idag. Leo håller “sin” del fri från vindfällen och sly.
Han har byggt dass, vindskydd, broar över bäckar, spänger och märkt stigar i Vedungsområdet. I flera år har han kört 18 km till Morvallen och försett stugan med ved till allmänhetens fromma. Helt ideellt. Han har också utsett sig själv till områdets beskyddare.
- En gång när jag och frugan städade fjället fick vi ihop 152 flaskor och burkar vid olika rastställen.
En rolig historia (och dom har Leo många av) är den med ripjägaren.
- Jo det var en professor som skulle jaga ripa, Vidar Marcström. Jag sa åt honom att han säkert skulle stoppa papperet från chockladbiten i fickan och inte slänga den i naturen. Men hur gjorde han med patronhylsorna. De ligger i evighet i dessa magra marker. Tror du inte han efter jakten kom tillbaka och gav mig 13 tomhylsor...
Därtill skall läggas att Leo Einarsson under 30 års tid hållit Nysätersvallens fäbod öppen genom buskröjning och slåtter på både egen och andras mark. Även om han ser fram emot priset finns det en annan belöning för Leo som han ofta får ta del av.
- Bästa belöningen är alla härliga naturupplevelser på myrar, fjäll och i skogar.

Mer läsning

Annons