Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsult ville byta ut hela taket: ”Det lät osannolikt”

Vatten må vara fantastiskt och en av grundstenarna för allt liv. Samtidigt vill man inte se vatten droppa genom taket.
Just detta hände dock i Mora kyrka när några tjänstemän i församlingen upptäckte att det strilade vatten genom kyrktaket.
Tidningen besökte därför kyrkobyggnaden för att se hur det går med takrenoveringen.

Annons

Det var i september 2014 som det uppdagades att det fanns en läcka på kyrkans tak. Efter en besiktning visade sig stora delar av taket vara i bedrövligt skick.

– Då hade vi en konsult som tyckte att vi skulle byta hela kyrkans tak. Det tyckte vi lät osannolikt. Taket är endast 76-77 år gammalt. Ett sådant här koppartak borde klara sig i 300 år, berättar Sven-Inge Gegerfelt, Kyrkogårds- och fastighetschef Mora kyrkogårdsförvaltning.

Sven-Inge Gegerfelt ser fram emot renoveringen av kyrktaket.

Lyckligtvis rådfrågade man tre konsulter. Efter ytterligare besiktningar av taket kom man fram till att 30 procent av takets yta skulle ersättas. Främst delarna närmast tornet både på den södra och norra sidan.

Märks läckaget i dag?

– Nej. Vid flera tillfällen har vi haft personal på taket som åtgärdat sprickorna. Vi använder silikonbaserade tätningsmedel och flytande glasfiberspackel. Taket är tätt i dag. Det måste fortfarande naturligtvis bytas, svarar Sven-Inge Gegerfelt.

Senast för en vecka sedan hade man ett möte med Länsstyrelsen om taket. I samband med takrenoveringen vill man nämligen tillsätta fotrännor. Detta kommer i förlängning förhindra att sockeln vid bottnen tar skada av vattenstänk och fukt.

Sockeln som man vill rädda från erodering.

– Nu väntar vi bara på besked från Länsstyrelsen sedan kommer vi skicka ut offentliga offerter på jobben. Planen är att vi börjar i mars efter Vasaloppet. Vi kommer i princip bygga in kyrkan med staket då.

Tanken är sedan att taket blir klart under den kommande sommaren.

– Det känns skönt att vi snart kommer i gång. Man går som i väntans tider. Man är lite stressad. Vi har andra projekt i framtiden att ta itu med. Vi vill även putsa fasaden på Siknäs kyrka och kalka om den.

Sven-Inge Gegerfelt, Kyrkogårds- och fastighetschef Mora kyrkogårdsförvaltning.

Denna takhistoria har dock inte satt käppar i samtliga hjulen på församlingen.

Under föregående år har man genomfört en renovering Mora gamla begravningsplats, mer specifikt den vid kyrkan, och dess gjutjärnsgravvårdar.

I samarbete med Länsstyrelsen Dalarna har man upprustat dessa kors med enbart lokala entreprenörer från Mora.

Två av korsen man upprustat.
Jag ville också bevisa för Länsstyrelsen att det finns företag i Mora som är mycket kompetenta och kan göra dessa saker bara de får en inblick i vad det handlar om.

– Vi har fått bra respons för att vi löste uppgiften själva. Jag ville också bevisa för Länsstyrelsen att det finns företag i Mora som är mycket kompetenta och kan göra dessa saker bara de får en inblick i vad det handlar om, säger Sven-Inge Gegerfelt.

Likaså har man renoverat tre gjutjärnskors med så kallade "tittskåp". I Mora församling har man endast tre av dessa unika kors.

Sven-Inge visar upp ett av tre unika kors som man renoverat.

– De innehåller plåt, gjutjärn, förgyllning, glas, trä och bleck med skrift på. En konservator vid namn Anders Persson har renoverat de korsen åt oss. Det är det enda vi inte har gjort i egen regi. Vi ville ta in expertishjälp för att dessa kulturförklarade kors skulle finnas kvar till kommande generationer, säger Sven-Inge Gegerfelt.

Men härnäst är det kyrktaket som ska bytas ut.

– Det ska bli skönt när det är gjort. Då kan jag börja titta på sockeln också. Min ambition är att Moraborna ska få en vacker kyrka, avslutar Sven-Inge Gegerfelt.

Mer läsning

Annons