Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa väntetider och minst service, visar en granskning

/

Annons

Mora kommuns äldreomsorg får ganska gott betyg.
Trots lågkonjunktur och besparingar i år och 2009.
Men i jämförelse med andra liknande kommuner hamnar Moras äldreomsorg på många punkter sist.

Det är nätverket Mellannyckeln som har gjort jämförelsen för hemtjänsten och särskilt boende mellan Mora, Avesta, Ludvika, Finspång, Flen, Katrineholm, Kristinehamn, Lindesberg, Mariestad och Sala.
Dessa så kallade medel-stora ”mellankommuner” ligger i Mellansverige och har ett invånarantal mellan 16 200 och 32 400.
Syftet har varit att ta fram effektiva arbetsmodeller där jämförelser i olika nätverk ska leda till praktiska förbättringar i verksamheterna. Inriktningen har varit att försöka finna sambandet mellan kostnader och kvalitet.
Rapporten skriver:
”För att fånga denna förändring och utveckling räcker det inte bara med att se till kostnaderna. Hemtjänsten måste också ses utifrån den äldres perspektiv. Vad innehåller hemtjänsten och vad kan den erbjuda för kvalitet?”

Höga kostnader

För hemtjänstens serviceutbud, som exempelvis städning, fönsterputsning och tvätt har Mora kommun det minst omfattande serviceutbudet av de ovanstående kommunerna.
Vid en jämförelse av det summerade värdet av service- och omsorgstjänsterna får Mora 37 poäng av 66 möjliga. Vilket är det lägsta värdet. Mora Kommun har också de högsta kostnaderna per invånare som är 65 år eller äldre: 27 781 kronor per invånare.
På personalsidan verkar ovanstående kommuner ha en något sämre kontinuitet än andra kommuner, vilket innebär hur många olika personer ur personalen som hjälper hemtjänsttagaren i hemmet under en viss tid.

Dyrt och lång väntan

Hur ser då kostnaderna ut för de äldre i Mora kommun?
Mellannyckeln har räknat ut hur mycket service- och omvårdnadsavgiften blir för olika individer beroende på hur de bor och hur inkomsten ser ut.
Som ett exempel finns ”Maj i Mora” som betalar mest, 3 470 kronor per månad. I Moras fall påverkar även trygghetslarm som inte ingår i högkostnadsskyddet.
Mora och Flen har lägst andelar av sina invånare över 80 år i särskilda boenden. Däremot har Mora högst kostnad per plats.
Mora har också en av de längsta väntetiderna till det särskilda boendet. Det skiljer nästan hundra dagar i väntetid mellan Katrineholm (25 dagar) och Mora (121 dagar).
Sjukgymnaster per person och månad ser desto bättre ut. Där ligger Mora högt i jämförelsen.

MATS LINDSTRÖM
0250-59 43 42/
070-608 18 00
mats.lindstrom@daladem.se

Mer läsning

Annons