Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litteraturpedagog inspirerade personal från särskolan, förskolan och BVC

Annons

- Låt inte böckerna stå högst upp på en hylla i lokalerna. Låt barnen röra böckerna, uppmanade litteraturpedagogen Annette Kohkoinen förskolelärarare, specialpedagoger och BVC-personal från Mora i går.

- Kenta och barbisarna av Pija Lindenbaum, är en bra bok om en pojke som gillar barbiedockar. En bok om jämstäldhet med många fina bilder, informerar Annette Kohkoinen, litteraturpedagog från Länsbiblioteket i Västerbotten på biblioteket i Mora under gårdagen. Det var omkring 180 personer ur personal från särskolan, förskolan och BVC i Mora som hade samlats för att inspireras och få tips till ökad läsglädje bland barn.
- Tänk ut några bra böcker och prata med grannen, säger Annette Kohkoinen.
Ett sorl sprider sig i Vasasalen. Efter fem minuter tipsar kollegor om bra böcker för barn och Annette Kohkoinen skriver ivrigt ned boktipsen på den vita tavlan.

Under gårdagen presenterade Annette Kohkoinen olika metoder som personalen på särskolan, förskolan och BVC i Mora kan använda sig av. Metoderna som togs upp under gårdagen var bildpromenad, småbarnsramsor och pyttepoesi. Bildpromenad, till exempel, handlar om att låta barnet i första hand titta på bilderna i en bok i stället för att fokusera på texten.
- Bilderna får stå i fokus. Barnet lär sig genom att titta på bilderna och själv fantisera. Pekar barnet på en fågel och säger fågel. Om det då är en fiskmås, säg fiskmås, då smyger vi in lärandet, säger engagerat Annette Kohkoinen.

- Lusten är det viktigaste. Ingen är för liten eller för dum för att läsa böcker. Det är en rättighet som alla barn har - att få läsa litteratur. Det viktiga är inte antalet böcker man läser utan att man gör det, säger Annette Kohkoinen.

LISA LINDER LINDBERG


Mer läsning

Annons