Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet är att alla elever ska ha bra betyg i alla ämnen

/

Annons

Kent Henriksen är chef för barn- och utbildningsnämnden sedan ett halvår.
Han och kollegorna ska nu titta över hur grundskolan fungerar.
Frågan är hur måluppfyllnaden ska stärkas.

DD berättade om föreningen föräldraaliansen som med statistik från Skolverket kartlagt Dalarnas grundskolors måluppfyllnad.
Vad föreningen bland annat tittat på var antalet lärare, hälso- och studiefrämjande resurser och fritidshemsverksamhet.

Glesbygd i topp

Rapporten visar nu att många glesbygdskommuner ligger i topp i landet där Malung har den bästa grundskolan i Dalarna medan Säter har den sämsta.
Och för Orsas del ser det inte heller ljust ut. Enligt studien är kommunens grundskola näst sämst i landet på måluppfyllnad och frågan är vad det beror på.
Kent Henriksen vill i dagsläget inte spekulera men han och nämnden ska nu ta fram en analys där kvalité och skolans framtid ska granskas i den omorganisation som just nu genomförs.
Att grundskolan har halkat efter är ingen nyhet för barn- och utbildningsnämnden. Representanter för Orsa kommun har bland annat varit på studiebesök på andra skolor. Målet är att alla elever ska ha bra betyg i alla ämnen.
- Vi måste titta över hela fältet när det är många faktorer att ta hänsyn till. Hur används resurserna, hur bedrivs undervisningen och pedagogiken, vilka förkunskaper finns, hur genomgörs testerna, är det nått i systemet som inte fungerar. Det är viktigt att vi tittar från olika perspektiv, säger Kent Henriksen.

Flyktingbarn

Från förskolan till klass nio finns 780 elever. Av dem är 40 till 50 flyktingbarn. Orsa har under flera år tagit emot många flyktingar som inte kunnat läsa och skriva.
- Det är för komplext att bara titta på en sådan sak. Men till viss del kan det bero på detta. En annan vinkel är pojkarnas resultat. Generellt brukar dom vara en aning sämre än flickorna, men även här kan inte vi säga att måluppfyllnadens resultat beror på det. Vi har en bra grundskola och duktiga lärare men som vi nu ska försöka förbättra, säger Kent Henriksen.


MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons