Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässor, konferenser och fler kurser ska höja standarden

Annons

Här sitter Claes Nilsson på en bänk.
Han är ny rektor på Mora folkhögskola.
- Vi är inne i en fas där vi måste förnya oss. Och vi har fullt stöd från landstingets skolnämnd, säger han och njuter av solen.

För det har varit en del tunga moln över den anrika skolan. Eleveantalet har minskat, byggnader och lokaler är eftersatta, och för ett tag sedan stals dyr utrustning.
Men det tänker inte skolan låta hindra sig från från att gå vidare.
Claes Nilsson kommer närmast som rektor från Fornby folkhögskola i Borlänge. Han känner stolthet i bröstet att nu få jobba på Mora folkhögskola.
- Ta det här med inbrottet. Det var som gjort att lägga ner alltihop. Men då finns det en anda, en professionalism, som gör att både personal och elever klarar av det svåra och ser framåt.

Nya profiler

Orsaken till att Mora folkhögskola har tappat elever är den senaste tidens högkonjunktur. Den har också medfört att människor är ganska välutbildade. Utmaningen nu är att dels möta nya behov och stärka verksamheten, dels hitta nya vägar till utbildning.
- I år har vi två nya profiler. Film och drama och keramik och glas. Planer finns att starta en kör-kortsutbildning, och vi kan också tänka oss att bygga upp en filial i Västra Götaland. När vi är statsfinansierad handlar det om sköta pengarna för medborgarnas bästa. Det är strategin som ska få oss att överleva.

Roligt jobb

Och arbetet med att förbättra Mora folkhögskola har börjat. Brandskydd och underhåll av tak har gjorts. Claes Nilsson ger den borgliga Alliansen godkänt som sköt till 400000000 kronor extra till folkbildningen.
Nu i helgen arrangeras en mässa om barns hälsa på Mora folkhögskola och inom en snar framtid kan kurser för pensionärer komma igång.
- Mässor och konferenser är också ett koncept vi vill utveckla mer. Framtiden för Mora folkhögskola ser ljus ut tack vare en fantastisk personal och många goda idéer som vi nu ser växa fram. Det ska bli kul att jobba här, säger Claes Nilsson.

MATS LINDSTRÖM
0250-59 43 42 070-608 18 00
mats.lindstrom@daladem.se

Mer läsning

Annons