Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men Kråkbergstippen får ytterligare två år innan den stängs för gott

Annons

Det är bilkö ända ut till stora vägen när Kråkbergstippen håller öppet. Människor springer fram och tillbaka med all möjlig bråte.
Gamla bräder, gräsklippare, frigolit och plast yr genom luften. Det är sommar och städtider. Men snart har även tippen själv gjort sitt och ska stängas.

- På sommaren är det alltid mycket folk, det är lika varje år. Det är många som röjer ur hemma eller som städar sommarstugan som kommer hit och slänger sina grejer, säger Gunnar Olsson som har jobbat på soptippen i Kråkberg i 10 år.

Sopsortering

En inte alltför smickrande odör ligger i luften, människorna som kommit till tippen för att slänga sina gamla prylar jobbar sig fram snabbt och effektivt mellan de olika stationerna.
Metallskrot ska i en container, wellpapp i en annan. I ett hörn av återvinningscentralen ska gamla vitvaror ställas och plankor och annat trä slängs i en stor hög.
- Var ska det här vara?, frågar en man som håller i några plastskivor. Gunnar, som för övrigt inte vill vara med på bild, pekar vant åt en container åt höger. Människor rusar fram och tillbaka, och aldrig vill strömmen med bilar som vill in på tippen ta slut.

Miljökrav

- Det är som värst när man ska stänga, då kommer rusningen med människor som har slutat från jobbet, säger Gunnar.
Men det här kommer bli en av de sista somrarna människor kan valfärda till Kråkberstippen, den ska nämligen stängas. Tippen håller inte de miljökrav som EU kräver för en godkänd sopstation i dag.
Först var det tänkt att tippen skulle slå igen till nyår, men då kommunen inte har hittat någon plats för en ny sopstation kommer soptippen i Kråkberg att vara kvar i minst två år till.
Sen är det tack och hej.

MATILDA ERIKSSON REHNBERG
0250-594342
matilda.eriksson-rehnberg@daladem.se

Mer läsning

Annons