Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora blodcentral har i dag 1500 givare - men fler behövs

Annons

På blodcentralen i Mora har man ett ständigt behov av blodgivare. Nu har man börjat med att certifiera företag som låter sina anställda gå och lämna blod på arbetstid. Men än så länge har man bara ett certifierat företag.

- Man kan rädda en annan människas liv genom att ge blod. Blod är livsviktigt och det går inte att göra konstgjort blod, därför är det viktigt att ge, säger Kerstin Stjernlöf, biomedicinsk analytiker på blodcentralen i Mora.

Högst 12 minuter

Att ge blod tar högst 12 minuter, men oftast går det snabbare. När tidningen besöker blodcentralen är Ulla Jacobsson i full gång med att ge blod. Det har hon gjort i 21 år. En nål sitter fäst i hennes armveck och genom en slang rinner blodet ner i en påse. När påsen är full har Ulla lämnat 4,5 deciliter av sitt blod.
- Det känns som att jag gör en insats. Det gör inte alls ont, ett litet stick bara. Jag har aldrig blivit yr utan jag blir pigg efteråt, säger Ulla.

Behov av fler givare

För att bli blodgivare måste man fylla i en blankett och lämna ett blodprov så att blodcentralen vet att man har friskt blod, inte äter mediciner som andra kan vara allergiska mot och så vidare. Mora blodcentral har ungefär 1500 givare i dag men det finns ett ständigt behov att fler anmäler sig.
- Många faller ifrån på grund av ålder eller att de flyttar. Det har hänt att vi haft blodkriser, då går vi ut i radio och uppmanar fler att ge. Särskilt på sommaren då det är mycket olyckor och mer folk i bygden är behovet stort, säger Kerstin Stjernlöf.
Därför har man nu även börjat med att certifiera företag som låter sina anställda gå och ge blod på arbetstid. Genom detta hoppas man på fler blodgivare, men än så länge är det bara Mora of Sweden som nappat på idén.
MATILDA ERIKSSON REHNBERG
0250-594342
matilda.eriksson-rehnberg@daladem.se

Mer läsning

Annons