Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora fick besök av en toppolitiker från Indien

Sumitra Chandel kommer från Indien och fick följa med kommunalråd Anna Hed på flera möten i och omkring Mora.
– För oss ger besöket en möjlighet att reflektera över vårt politiska ledarskap, berättar Anna Hed (c), som agerade mentor åt Sumitra.

Annons

Kvinnliga toppolitiker från Asien, Afrika och Östeuropa har besökt Sverige för att utbyta erfarenheter kring välfärd och politiskt ledarskap.

Mora blev slutdestinationen för en av dessa politiker vid namn Sumitra Chandel. Hon kommer från Shimla vilket ligger i norra Indien och är huvudstad i den indiska delstaten Himachal Pradesh.

Hennes roll där påminner om Anna Heds roll i Mora. Därför blev de också matchade och Sumitra fick därmed nöjet och äran att besöka Siljansbygden.

– Det indiska politiska systemet är så annorlunda. Det är svårt att hitta en rak motsvarighet men Sumitra kommer från en liknande tjänst, berättar Anna Hed.

Sumitra Chandel och Anna Hed utanför Moraparken där de besökte demokratidagen.

Syftet med mötet var utbyta erfarenheter kring välfärd och politiskt ledarskap. Sumitra fick därmed chansen att besöka olika kommunala och regionala verksamheter. Bland annat demokratidagen i Mora och möten inom Region Dalarna.

Det är jättebra men inget jag tänker på. Vi har kommit så långt att den som är mest lämplig för en uppgift ska ha den. Vi är vana vid kvinnligt ledarskap.

Anna i sin tur fick en bredare kunskap och insikt i hur det fungerar i andra delar av världen.

– Det får dig att reflektera över vårt politiska ledarskap. När man byter erfarenheter får man nya insikter och ökad förståelse för hur det kan vara. Här är kvinnligt ledarskap inte konstigt, säger Anna Hed, och påpekar att:

– Vi har en kvinnlig partiledare. I Mora har det funnits kvinnliga kommunalråd tidigare. I dag är vi två. Det är jättebra men inget jag tänker på. Vi har kommit så långt att den som är mest lämplig för en uppgift ska ha den. Vi är vana vid kvinnligt ledarskap, säger Anna Hed, men så ser det inte ut i övriga delar av världen.

Sumitra önskade att dagarna i Mora (blott två) hade varit flera men det var ett fullspäckat schema som gällde och hon hann se mycket av bygden.

Det har varit ett fullspäckat schema för Sumitra. Från att hon klev av tåget i Mora dröjde det bara en halvtimme innan hon var på sitt första möte och sedan var det möten på möten i två dagar innan hon fick återvända till Stockholm.

– Jag hade en fin upplevelse. Jag upplevde det som professionella och effektiva möten. Det har varit trevligt och jag tar med mig många fina minnen hem till Indien, säger Sumitra.

Det var tack vare Ledarskapsprogrammet, anordnat av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) som de utländska politikerna fick besöka Sverige.

Mer läsning

Annons