Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora och Orsa väntas drabbas hårdast av snökaoset – brandkåren i stabsläge: "Vi förbereder oss på värsta tänkbara scenario"

Mora och Orsa är de kommuner i Sverige, som SMHI befarar kommer att drabbas värst av snöovädret.
Snömängder upp mot 40 centimeter beräknas komma mellan tisdag och onsdag.
En stabsfunktion är upprättad på brandstationen i Mora.
– Vi förbereder oss på värsta tänkbara scenario, säger Johan Szymanski, räddningschef Mora och Orsa kommuner.

Annons

Liverapportering: Följ väderutvecklingen och trafikläget här

– Ovädret beräknas komma natten till tisdag och pågå cirka ett dygn framåt. SMHI har utfärdat en klass 2-varning och varken jag själv eller mina kollegor har varit med om en liknande situation. Vi förbereder oss på värsta tänkbara scenario, men hoppas givetvis att det inte behöver bli så dramatiskt, säger räddningschef för Mora och Orsa kommuner, Johan Szymanski.

Läs även: Länstyrelsen höll samverkansmöte inför snöovädret

Under måndagsförmiddagen genomfördes ett första stabsmöte på brandstationen i Mora. Brandbefälen om Mora och Orsa kommuners beredskapssamordnare planerade för insatser, som kan komma att bli nödvändiga om snö och blåst lamslår kommunerna.

Läs även: Väderexperten: "Dags att plocka fram alla snöskyfflar"

Räddningschef Johan Szymanski.

– Det första är att säkra kommunikationerna. Vi måste kunna bistå hemtjänst och ambulans. Därför har bandvagnar och terrängfordon förberetts.

– Elförsörjningen kartläggs. Viktiga objekt har identifierats och vi har diskuterat hur vi ska prioritera dem. Det handlar i första hand om äldreboenden. Vårdcentraler och sjukhus har egna reservkraftverk.

– Telefonin kan också drabbas. Vi säkrar att vårt kommunikationssystem Rakel fungerar och kommer att dela ut radioapparater till hemtjänsten. Ambulans och nattpatrull har redan radiokommunikation via Rakel.

Staben på brandstationen i Mora under ledning av stabschef Peter Bäcke, Brandkåren Mora.

TV: Här är bästa tipsen när du ska byta däck

Räddningschefen uppmanar människor i framför allt Mora och Orsa att inte ge sig ut på vägarna i onödan. Det gäller framför allt natten till tisdag och fram till natten till onsdag.

– Om det är nödvändigt att ge sig ut måste man ha vinterdäck. Det kan också bli svårt att få hjälp om något skulle inträffa på vägen.

– Alla bör förbereda sig på eventuella strömavbrott. Det är bra att ha värmeljus och ficklampa beredd. Om det inte finns telefon att larma 112 så har vi bemannat brandstationerna där det finns personal, som kan hjälpa till att kontakta 112, berättar Johan Szymanski.

Mer läsning