Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Neddragningen på lärar- resurser känns mest”

Annons

Biblioteket stängs i Norets skola. Där är också datasalen stängd. Strandens skolbibliotek är för det mesta stängt. Allt för att spara pengar i den åtstramade skolbudgeten. Men det svåraste är att dra ner på lärare, konstaterar Berit Sisell, rektor vid Strandens skola

Hon har tvingas ta bort 1,5 lärartjänst inför skolstarten i morgon.
Det drabbar elever med behov enskild undervisning.

Tuffa mål

Strandens högstadieskola har tidigare legat på topp när det gäller betyg, och samtliga elever fick i våras godkänt för gymnasiestudier.
Målet är detsamma i år, men det blir tufft, konstaterar Berit Sisell.

Profilämnen bort

Andra besparingar sker också. Profilämnena media och idrott tas bort. De har tidigare erbjudits som tillval. Mindre grupper slås samman till helklasser.
- Biblioteket kommer att ha mycket begränsade öppettider. Biblioteksassistenten blir elevassistent i stället, säger Berit Sisell.
När det gäller kuratorer och skolsköterskor så är det ännu inte klart hur besparingarna slår för Moraskolorna. Tjänster ska dras in, men förhandlingarna är ännu inte klara.
På Norets skola stängs biblioteket från och med terminsstarten på onsdag. Tidigare har det varit öppet sex timmar under alla skoldagar. I Norets skola finns 500 grundskoleelever.
- Det är väldigt tråkigt att barnen inte kan låna böcker. Högstadieeleverna har också varit i biblioteket på raster och håltimmar, säger rektor Lotta Hedman.
En annan konsekvens av sparprogrammet är att datasalen stängs. Där finns inte längre någon personal. Enskilda elever kan inte längre gå in i datasalen, bara elevgrupper i sällskap med lärare.

Öppna salar

I Morklarlbyhöjdens skola kommer biblioteket och datasalen att hållas öppna. En person ska sköta bägge på heltid, säger rektor Barbro Morén.
Men andra besparingar har gjorts.
- Resurser har tagits bort från smågrupper och elever med särskilda behov, säger Barbro Morén.

Gymnasiet spar

På gymnasiet görs också besparingar.
- Vi gör en neddragning av specialpedagoger med 0,75 tjänst och studievägledning med 0,75 tjänst säger St Mikaelsskolans rektor Christer Winbo.
Förhandlingar har också genomförts med facket om en kommande neddragning på skolbiblioteket.
I dag arbetar bibliotekarien på heltid.
- Vi har förhandlat med facket om att hitta en lösning med en 50-procents tjänst. Det är aktuellt till hösten 2009, säger Christer Winbo.

Birgit Nilses Gröndahl

Mer läsning

Annons