Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och Vasaloppet och Mora resecentrum tar över området

/
  • Det gamla och det nya möts. Nu är det inte mycket kvar av Mora Östbygge Handelsaktiebolags magasin vid östra Stranden i Mora. Nils Tysk tycker det är vemodigt, men nya tider kräver nya byggen, som det var då magasinet byggdes.FOTO: MATS LINDSTRÖM
  • Ett av Mora Östbygge Handelsaktiebolgs första aktiebrev från 1912. Rivningen av magasinet är en förlustaffär för bolaget som ville köpa marken, men som kommunen tog över.
  • Så här såg magasinet ut i sin glans dagar 1925 då Mora lantmäteri höll till där.FOTO: BERTA HALLGREN/MORA BYGDEARKIV

Annons


Hr gr en epok i graven.
Mora stbygge Handelsaktiebolags magasin rivs nu fr att i frsta hand ge plats t Vasaloppet.
- Det r vemodigt och en frlustaffr fr oss, sger Nils Tysk, urmakare och styrelseledamot i bolaget.

Medan ett fretag bygger nytt tvingas ett annat att riva. I onsdagens DD stod det om Mora bryggeri som bygger en ny anlggning. Och nu gr det gamla magasinet vid stra stranden definitivt i graven - p sin tid en stor lagerlokal som levererade olika varor till byarna.
Fr tiden str inte stilla, det vet Nils Tysk p Tysks Uraffr vars klockor tickar p mot nya dagar och r. I handen hller han ett av Mora stbygge Handelsaktiebolags frsta knda aktiebrev frn 1912.
Det r undertecknat med ett namn.

Varor till byarna

- Handelsfrestndare Bud Anders Persson (1859-1932) var min morfars far. Han och ngra vlbestllda bnder startade bolaget, registrerat 1897, fr 112 r sedan. Med jrnvgen kom nya varor och magasinet var ett lager som lg i dess anslutning, sger Nils.
- Varorna krdes ut med hst, senare med bil, till diverseaffrer i Noret, Frns, Nusns, Bergkarls, Vattns och Vmhus. Transporterna gick ocks till lvdalen och Srna, men d kom chauffrerna till Mora och hmtade varorna.
Bolaget hade ocks en egen affr mellan Strandgatan och nuvarande jrnvgen samt agenturen fr Lfbergs kaffe.
P affrens vervning lg Hotell Gustav Vasa och i huset bredvid lg ett kaf och senare Volvo. Byggnaderna har fr lnge sedan jmnats med marken.
- Mellan byggnaderna stod Moras frsta Shell-bensinpump som drevs av bolaget.

Men hur knns det nr magasinet snart inte finns mer?
- Det r sorgligt men nya tider krver nya byggen. Men jag trodde att magasinet skulle rivas efter Vasaloppet med tanke p att det har klarat sig i ver 80 r. Bde magasinet och affren avvecklades i slutet av 1960-talet, sger Nils.

Varfr r det en frlustaffr fr bolaget?
- Vi str fr rivningskostnaderna och det r inte billigt. Det hade varit bttre om vi slt bde byggnad och marken, som vi ville kpa, men den gick istllet till kommunen.

Vad hnder nu med bolaget?

- Med 1 264 aktier kvar bedriver vi en viss kapitalfrvaltning och har inga direkta planer med aktiekapitalet.


MATS LINDSTRM
0250-59 43 42 / 070-608 18 00
mats.lindstrom@daladem.se

Mer läsning

Annons