Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa kommun måste skära ner för att klara budgeten nästa år

Annons

Nästa år blir det betydligt färre investeringar i Orsa än vad som stod på önskelistan. Alla verksamheter måste också banta för att ha råd med driften. Bland annat kan det bli fler barn per vuxen inom förskolan.

Till exempel görs bara de nödvändigaste investeringarna på skolorna, i väntan på skolutredningen, och mindre pengar går till centrumsatsningen.

Nolltaxa för ungdomsverksamhet

Dessutom måste alla nämnder och styrelser prioritera om i verksamheterna för att klara driften nästa år. Förslaget från majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott (i faktarutan) innebär bland annat att tjänsten som ”Fixar-Hans” blir kvar, liksom (reducerad) ungdomsverksamhet på Kulan och Leif och instrumentundervisningen på Musikskolan. Nolltaxan blir också kvar för ungdomsverksamhet i fritidslokaler.

”På grund av ekonomin”

Kommunstyrelsens au föreslår också att kommunen tar bort maxgränsen på fem barn per heltidstjänst inom förskolan. Redan i dag finns beslut att man tillfälligt får överskrida taket men nu kan det alltså försvinna helt och hållet.
- Det är ju inget som vi vill, men det är ju på grund av ekonomin, säger kommunalrådet Marie Olsson, s.
Hur många barn kan det bli per vuxen?
- Man måste anpassa till hur det ser ut på just den avdelningen eller förskolan. Men det handlar inte om att trycka in barn så att vi hamnar på sju, åtta barn per vuxen.

Kvalitet fortfarande målet

Taket på fem barn per vuxen har varit en profilfråga för Orsa. Men Marie Olsson hoppas att barnomsorgen ska fortsätta att ha en god kvalitet även om barngrupperna blir större.
- Vi ligger fortfarande förhållandevis bra till, säger hon.
Centerpartiet deltog inte i beslutet utan lägger fram oppositionens synpunkter i kommunstyrelsen, då fler partier är med. Förskolefrågan ska avgöras definitivt i fullmäktige.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons