Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa-Tallheds kulturhistoriska flygplats bjuder till på onsdag

/
  • Lennart Thorslund, ordförande, och Lars Matsson-Frost, motorflygchef i Ovansiljans flygklubb.FOTO: ELIN JÖNSSON
  • -- Anledningen till att det är stjärnformat är att man ska kunna landa från alla håll, berättar Lennart Thorslund.FOTO: ELIN JÖNSSON

Annons

- Vi har en kulturhistorisk diamant, säger Lennart Thorslund, ordförande för Ovansiljans flygklubb, och syftar på Orsa-Tallheds flygplats. Det är dags för kommunen att förstå vikten av att vårda det gamla krigsflygfältet, anser han.

Efter att ha insett att den svenska beredskapen var för liten så byggde man i början av 40-talet krigsflygplatser runt om i landet. Orsa-Tallhed var nummer 25 i ordningen av omkring 40 stycken, och stod klar 1943.
- Den är representativ för hur de flesta såg ut men den är i ovanligt gott skick, berättar Lennart Thorslund.
Det var ett förband från F14 i Halmstad som höll till på Tallhed, och hus och baracker finns ännu kvar och är i gott skick.
- Men den sköttes inte så väl som den borde. Det finns en liknande i Värmland som har fått växa igen efter kriget. Den har nu fått bidrag och ska återställas, säger Thorslund.

Underhåll

För drygt ett år sedan gjorde Lennart Thorslund en utredning med förslag på hur flygfältet borde underhållas. På näringskontoret var man positiva, men sedan hände egentligen ingenting.
- Det borde tillsättas en utvecklingsgrupp för att titta på det här. Men främst måste man inse det kulturhistoriska värdet och förstå att det är en tillgång, menar Thorslund.

Flygdag

På onsdag nu i veckan hoppas flygföreningen att många ska komma och besöka Tallhed. Då är det nämligen dags för stor flygdag på fältet. Flera anrika plan kommer att kunna beskådas, bland annat ett Douglas DC3, ett Saab B17 och ett av modellen Supermarine Spitfire S-31 - det flyg sägs ha räddat engelsmännen i slaget om England. Det kommer bjudas på utställning om beredskapsåren och Kalle Moraeus kommer stå för underhållningen.
Nytt för i år är samarbetet med Classic Car Week, och man hoppas på inte bara plan- utan även bilnostalgi.

ELIN JÖNSSON
070-8511900
elin.jonsson@daladem.se

Mer läsning

Annons