Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsaföräldrar oroliga för snabba beslut Vill se grundlig utredning

Annons

Stopp!
Gör en grundlig skolutredning och låt oss vara med!
Fler än tvåhundra föräldrar vädjar nu till Orsa kommun att besinna sig och göra rätt från början.
- Vi är rejält oroade för framtiden, för Orsas överlevnad. Processen går så fort att ingen hinner med, säger Christer Holm.

Han och Åsa Sparr, Adrian Roos och Johan Wallberg Svälas har lämnat ett konstruktivt PM till kommunstyrelsen. Under en helg fick de 213 namnunderskrifter till stöd. Sedan har fler slutit upp.
Föräldrarna upplever att en framtidsfråga har förminskats till en lokalfråga. Skolutredningen som gjorts duger inte som beslutsunderlag, anser de och efterlyser en mer genomgripande och professionell samhällsanalys där skolan ses som en motor i samhället.

Barnens perspektiv

De undrar: Var finns barnens perspektiv? Var är den ekonomiska genomlysningen?
De önskar: Tänk nytt! Se annorlunda lösningar. Christer, Johan och Adrian är inte främmande för att skolor drivs i projektform, till exempel en kreativitetsskola.
Den grundliga utredningen är viktigast.
Men föräldrarna tycker också att det är bra med byskolor, och att Orsa bör utveckla dem, inte avveckla. ”Byskolan är en framgångsfaktor för Orsa”, skriver de i sitt PM, liksom ”Unisont finns mycket stor oro för att genomföra en tre-skolelösning i Orsa.”
Föräldrarna konstaterar att centraliseringen strider mot bland annat länsstyrelsens landsbygdsprogram. De menar att en fungerande skola är ett måste för att en bygd ska leva och locka fler invånare.
- Det vi har i dag är ju unikt. Det är ju ofta skolmöjligheten som gör att man flyttar. Jag vet redan nu folk som säger att blir det ändring på skolan, så flyttar de från Skattungbyn, säger Johan.

Bara början

Om elevgrupperna blir alltför små, kan nedläggning bli nödvändigt. Det är föräldrarna med på. De är inte ute efter att försvara någon specifik skola men vill inte heller att någon läggs ner innan utredningen är klar och målet är tydligt.
De är rädda att Stackmora skola bara är början på en avveckling som utarmar Orsas byar och påverkar hela kommunen negativt.
- Vi vill få dem att dra i handbromsen och stanna upp, säger Johan, och fortsätter:
- Folk vet inte ens om det. De sover än. Det här är för viktiga saker för att tas så här snabbt.
Föräldrarna tycker att det är mycket bra att skolan ses över ordentligt - bara det görs på rätt sätt. De vill gärna hjälpa till i arbetet. Få säga sin åsikt.
- Vi hjälps ju åt att betala, då tycker man att vi borde få vara med och bestämma, menar Adrian.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons