Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsaskolan inför ett datasystem för bättre koll på frånvaron

Annons

Sedan ett par år tillbaka har kontrollen över elevernas frånvaro vid Orsaskolan ökat avsevärt.
- Tidigare noterades frånvaro med lappar på väggen, minns Christer Andersson, lärare vid skolan men även förälder.
Nu är den tiden över och skolan, som hyser elever i årskurserna 7-9, har tagit ett rejält kliv in i it-eran.

Lösningen heter Skola24 och där bokförs elevernas frånvaro lektion efter lektion.
Därmed kan lärare och skolledning ha en bättre kontroll över om eleverna är borta från någon eller flera lektioner på ett betydligt effektivare sätt än förr.
Den möjligheten har inte bara lärarna. Även de föräldrar som vill ha bättre kontroll över hur deras barn sköter sig.

Inloggningsuppgifter

- De som vill får inloggningsuppgifter och kan, om de vill se om deras barn har låtit bli att vara på någon lektion, säger Orsaskolans rektor Lena Rowa och Christer Andersson.
Den sistnämnde känner till exempel på någon förälder, som ställt sitt barn till svars omedelbart efter skoldagen sedan frånvaro rapporterats. Frånvaro som förstås kan vara såväl giltig som ogiltig. Något som också framgår av det datoriserade sjukskrivningssystem, som Orsaskolan investerade i när året skrevs 2006. Sjukdom, som föräldrarna kan anmäla via datorprogrammet, hör till det giltiga slaget. Likaså exempelvis de elever som inte deltar på någon lektion, men som istället sammanträder med elevrådet.

Bättre förberedda

En annan fördel som skolledningen ser är att de kan lämna meddelanden och information till föräldrarna, som därmed exempelvis kan komma bättre förberedda till samtal om sina elever på skolan.
Annat det jämfört med tiden då frånvaron sköttes med hjälp av lappar på väggen, med risk för att det ibland glömdes bort att notera när- eller frånvaro bland eleverna.

Mer läsning

Annons