Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rimmar illa med egen miljöpolicy

Annons

Mora kommun har placerat pengar för flera miljoner i en fond som investerar i oljebolag. Samtidigt skriver man i sin egen miljöpolicy att det är viktigt att användningen av fossila bränslen minskas. Varken majoriteten eller oppositionen uppger att man känt till oljepengarna.

Det är i en av de fonder som kommunen investerar sina pensionmedel i som oljemiljonerna återfinns.
Den aktuella fonden är en utlandsfond och till de tio största innehaven hör de tre multinationella oljebolagen Shell, ConocoPhillips och OXY, Occidental Petroleum.
I sin placeringspolicy skriver kommunen att man av etiska skäl ska undvika att placera pengar i företag som har sin huvudsakliga verksamhet inom alkohol, tobak eller vapentillverkning.


Att placera pengar i oljebolag är alltså helt okej. Den aktuella fonden titulerar sig även som just en etisk fond som inte placerar pengar i alkohol, tobak, krigsmaterial, porr eller spel. Samtidigt skriver kommunen i sin miljöpolicy att Mora måste begränsa sin klimatpåverkan genom att använda mindre fossila bränslen.
Den skriver vidare att klimatfrågan är vårt kanske allvarligaste miljöhot till föjd av förbränning av fossila bränslen som just olja och kol och att Mora nu tar sitt ansvar för att minska denna användning.

”Helt fel”

- Jag kände inte till det här. Det är helt fel. Olja är en ändlig resurs som vi inte alls tror på. Har vi dessutom en miljöpolicy mot oljeanvänding blir det ju helt absurt om vi satsar på det i andra ändan, säger Olov Carlsson, gruppledare för miljöpartiet i Mora.

Har inte koll

Inte heller kommunalrådet Peter Helander (c) säger att han känner till att kommunen placerar pengar i oljebolag.
- Det är helt omöjligt att som kommunalpolitiker att ha koll på allt. Om det är något som inte är korrekt är det bra om tjänstemännen upplyser oss om det. Det här är något som vi bör tittas på, jag hade ju hellre sett att vi investerat i biogas eller vindkraft, säger han.

MATILDA ERIKSSON REHNBERG
0250-59 43 42
matilda.eriksson-rehnberg@daladem.se

Mer läsning

Annons