Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S, mp och v till kritik mot oppositionen

Annons

- Högerregeringens politik slår hårt mot Orsa kommun. Statsbidragen har frysts med ökade kostnader för kommunen som följd. Skolan och sociala sektorn är två områden som blöder på grund av regeringens politik. Man tar pengar av den gemensamma välfärden för att sänka skatterna. De ideologiska skiljelinjerna är tydligare än någonsin.
Det skriver (s), (mp) och (v) i något som liknar ett manifest.

Tuffa tider väntar Orsa, trots beslutad skattehöjning på 30 öre i måndags. Lågkonjunkturen förbättrar inte saken.
- Nu har till och med moderaten Anders Knape, ordföranden i Sveriges kommuner och landsting, gått ut och sagt att det är dags för staten att höja statsbidragen till kommunerna.
Men från oppositionen i Orsa är det helt tyst.

Hård centerkritik

Mikael Thalin (c) anser att nuvarande ledning inte sköter ekonomin på ett bra sätt. Hård kritik mot detta framfördes vid måndagens fullmäktige. Kritik har vid flera tillfällen särskilt riktats mot att pengar satsas på sten och lullull >i centrum.
Nu får han svar på tal från s, mp och v:
- Vår politik handlar om att ta ansvar för utvecklingen inom alla områden i kommunen.
Orsa riskerar stagnation om vi drar ner för mycket på det som skapar möjligheter till tillväxt och därmed mer pengar till välfärden.
Anledningen till att vi vill fortsätta att satsa på centrumutvecklingen och stadsnätet är just för att skapa tillväxt och genom det mer pengar till vård, skola och omsorg.
Vi är övertygade om att vi genom de satsningar vi gör för att skapa tillväxt gör Orsa mer attraktivt för oss som bor här, för turisterna som kommer hit och för dem som vill flytta hit och genom det får vi mer pengar till välfärden.

Stadsnätet

- Stadsnätet, som är en ny teknik för dataöverföring, är en viktig utvecklingsfråga. Kommunen bygger och äger nätet och får framöver in nätavgifter från de operatörer som ska använda det. Detta är en viktig utvecklingsfaktor för kommunen, då det efterfrågas av företag vid etableringar i Orsa.
Utvecklingsfrågorna hör självklart ihop med vården, skolan och omsorgen, vi ser till helheten.
- Vi prioriterar också utbyggnaden av förskolan. Vi har idag överinskrivningar inom förskolan och cirka 20 barn i kö.
Därför vill vi bygga ut Brantuddens förskola med ytterligare en avdelning för att möta behoven hos barnen och föräldrarna.
- Till allt detta säger oppositionen nej. Vi tar ansvar för budgeten och ekonomin i kommunen, vi talar om var vi ska ta pengarna ifrån.
Det behöver inte oppositionen göra. Den ägnar sig åt att lägga ogenomförbara och ofinansierade förslag. Det ser vi som oseriöst och ansvarslöst.
BENGT OLDHAMMER
>
>

Mer läsning

Annons