Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Såsom i himmelen så ock i Mora"

Med Fridhemskyrkan i Mora som värdförsamling inbjöd Equmeniakyrkans sångarförbund och studieförbundet Bilda till körhelg. Sångare i olika åldrar och från olika delar av landet anmälde sig och kören kom att bestå av drygt 70 personer.

Annons

Förväntansfulla sopraner, altar, basar och tenorer samlades för att bilda en kör för en helg. Man hoppades på en helg fylld av sång och musik och glada människor, att få sjunga tillsammans och lära sig mer om att sjunga i kör eller utvecklas som körsångare.

Kören som sjöng i Fridhemskyrkan i Mora.

Dagens tema antydde att det kunde bli något alldeles särskilt, som änglarnas sång i den himmelska kören. Kanske gick tankarna också till Kay Pollaks film med liknande namn, där människor i en liten by i Norrland börjar sjunga tillsammans, med resultat som man inte kunnat tänka sig. Helt fantastiskt!

Ledare för dagens övningar var Anders Nyberg tillsammans med sin sydafrikanska fru Jennifer Ferguson och pianist Filip Ekestubbe. ”För oss finns det inget vackrare än när en skara människor sjunger tillsammans och från hjärtat – från ett och samma hjärta – brister ut i sång. Det är sinnebilden av det vi alla ytterst längtar efter – Enheten, Glädjen, Skönheten, Kärleken. Det är platsen där himlen landar.”

Sångare i olika åldrar och från olika delar av landet hade anmält sig.

Man övade på lördagen, på förmiddagen och på eftermiddagen. Man sjöng sig allt eftersom samman, blev en kör, som fyllde kyrkorummet med sin sång. När kvällen kom var det dags för konsert. Då fylldes kyrkan av en publik, som fick lyssna till något utöver det vanliga. Konserten fortsatte ända ut i entrén när publiken vandrade ut i höstmörkret. Och körhelgens deltagare avslutade dagen med gemensam middag.

På söndagen var det musikgudstjänst. Lördagens sånger kom tillbaka, nu i gudstjänstens form. Ännu en gång fylldes kyrkorummet av körsång, röster som förenades och tillsammans gav både sångare och besökare en härlig musikalisk upplevelse, så som i himmelen ...

Mer läsning

Annons