Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ska det finnas någon framtid måste skolan få kosta pengar”

/

Annons

Större klasser och färre lärare.
Det är vad som väntar Orsas skolor.
Inom kort ska arbetsförmedlingen informeras om varslen.

Tisdagen den 14 oktober skrev DD om hur måluppfyllnaden för Orsa kommun skulle förbättras. Rubriken var ” Nu ska Orsaelever klättra högre upp”.
Det var med andra ord positiva tongångar. Men frågan som nu föräldrar, elever, skolpersonal och lärare ställer sig är: kommer vi någonsin att kunna klättra högre upp?

Som en bomb

För i lördagens DD (18 oktober) slog siffrorna ner som en bomb. I stora drag är Orsas skolor hotade på grund av att Barn- och utbildningsnämnden dragits med för höga minusposter i många år.
Det handlar alltså om hårda besparingar på skolans samtliga verksamheter för att anpassa och skapa en buffert på cirka tre miljoner kronor.
För att få budgeten i balans 2009 och 2010 har två förslag arbetats fram. I förslag ett som anses som det tuffaste kan mellan 50 och 60 personer komma att sägas upp. I det andra förslaget rör det sig om mellan 26 och 32 personer.

Inga nedläggningar

I dagsläget finns inga planer på att lägga ner några skolor. Men Kent Henriksen, Barn- och utbildningschef på Orsa kommun, utesluter inte att det kan bli så. Delmålet med anpassningen är:
4 En budget i balans där kostnaderna ska minska med 6,5 miljoner kronor.
4 Och för att skapa en buffert behövs cirka 10 miljoner kronor.
- Det är inte roligt att behöva göra det här. Men vi måste finna lösningen på vilka möjligheter vi har med dom nästan148 miljoner som vi har till vårt förfogande. Målet är att skapa en bra skola som efterfrågas.
MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons